KalandFarm: jurtákat állítanak, szántóversenyt szerveznek az alföldi tanyán

08 jan. 2015 Varga Klára

Akácaikkal, nyárfáikkal, fehérre meszelt falaikkal, nádtetejükkel, miért árasztanak olyan időtlen békességet az alföldi tanyák? Miért tud úgy megpihenni a lélek a tanyaudvarban, mint sehol máshol?

alpar1Nem csak csend van, hanem kevés felé kell figyelnünk, mert biztonságban vagyunk, mint az anyaölban, és így szebben szól a harangszó, szebben zümmög a méhecske, jobb az íze a sajtnak, a kolbásznak, jobb az íze, illata annak is, ami a bográcsban fő. Bartók László tanyáján, Tiszaalpáron, ahol KalandFarmot hoztak létre feleségével, mindez átélhető, kipróbálható. És még több is. A 16 éve vásárolt tanyaépület mellé

megvették még a szomszéd tanyát is.

Tájházat létesítettek, ahová folyamatosan gyűjtik be a régi eszközöket, szerszámokat, edényeket. Van szőlőprésük, cséplőgépük, kukoricadarálójuk, taligájuk, és mindenféle csodálatos munkaeszközük, amilyenekkel nagyapáink még dolgoztak.

alpar2A régi paraszti konyha jellegzetes tárgyai is több polcot töltenek meg náluk. Ha idős emberek látogatnak a Tiszaaalpári KalandFarmra, könnyes lesz a szemük, eszükbe jut a gyerekkoruk, a fiatalságuk, néha kipróbálásra el is kérnek egy-egy szerszámot. Még nagyobb az öröm, ha unoka is van velük, és meg tudják mutatni neki, mivel és hogyan dolgoztak, amikor még nagyapa kicsi volt.

alpar3A KalandFarm igazi gyermekparadicsom. Bartók Lászlóék, akiknek két gyermekük van, még amikor a városban laktak, akkor felfigyeltek arra, hogy az ottani gyerekek mennyire nem ismerik az állatokat, és mennyi téves dolgot gondolnak a tanyavilágról. Úgy alakították ki a maguk birodalmát, hogy a hozzájuk érkező gyerekek hatezer négyzetméteren tudjanak játszani.

Shetlandi pónikat vásároltak,

és hozzájuk szekeret, kicsi hintót. Két gyerekbarát puli is szaladgál az udvaron, és Bartókék tartanak még kecskéket, racka juhokat és másfajta birkákat, nyulakat, és őket is meg szabad simogatni.

Hagymányőrző hinta, fából faragott csigabiga, falovacska és más régi játékok is segítik a gyerekeket az időutazásban. A KalandFarm előtt ugyanis tábla áll, amelyen ez olvasható: Ahol a hagyomány újjáéled.

alpar4Bartókék KalandFamján, amely Kecskeméttől 30 km-re Kiskunfélegyházától 18 km-re található,vannak kevésbé csendes napok is.

Olyankor gyermeknap vagy szüreti mulatság van,

népviseletbe öltözött táncosokkal, környékbeliekkel, vagy éppen koncert, és nem ritka, hogy akár ezer-háromezer ember is kilátogat a szabatéri rendezvényhelyszínre, ahol nagy gondot fordítottak a megfelelő parkolók kilalakítására. Esküvőknek, születésnapoknak céges rendezvényeknek is otthont ad a Tiszaalpári KalandFarm. Fedett helyen 350-400 főt tudnak fogadni, sátorban, szabadtéren nem ritka a háromszáz-négyszáz fős rendezvény, amelynek különleges, romantikus Kalandfarmos hangulatot adnak a házigazdák.

alpar5Felmérve az igényeket, Bartókék úgy látják, ideje, hogy szállást is tudjanak adni az arrajáró vendégeknek. A hagyományőrzést szem előtt tartva jurtákat állítanak majd fel a KalandfFrmon, amelyekben 20-30 fő alhat majd egyszerre. Azt is tervezik, hogy a régi eszközök köré szerveznek valamilyen nagyobb rendezvényt, például szántóversenyt.

További információk a KalandFarm weboldalán érhetők el.

(x)

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek