Gyümölcs- és zöldségszezon: a kistermelőket segítik Hatvanban

02 júl. 2014 H. Szabó Sándor

A Heves megyei Hatvanban a rendszerváltás után megszűnt ÁFÉSZ-felvásárló telepek miatt a kistermelők sokasága került nehéz helyzetbe. Ma más a helyzet.

hatvanizoldseg1Akinek nem volt kapcsolatrendszere, nem tudta, vagy jóval az árak alatt értékesíthette termékeit. A nehézségeken enyhített, amikor megalakult a „Zöld 60 Kft.” felvásárló telepe, egy agilis, az agrárkereskedelemben jártas szakember - Hóka Mihály - irányításával. Hatvan és 40 kilométeres körzetében - Heves, Nógrád, Pest és Szolnok megyékben - több száz kistermelő egy része szállítja már ide zöldségeit és gyümölcseit értékesítésre.

Nyáron nagyüzem van: a több tucatnyi beérkezett terméket a higiéniai elvárások szerint válogatják, osztályozzák, csomagolják, majd a hűtőraktárban tárolják. Így a körzet kistermelőinek és kiskert-tulajdonosainak minőségi friss zöldségei és gyümölcsei versenyképes magyar áruként a multicégek polcain is megjelenhetnek.

hatvanizoldseg2A helyben megtermelt vitamindús zöldségeket szívesen hasznosítják az üzemi, diákétkeztetési és egészségügyi intézmények konyhái is. A kereskedelmi körforgásban mindenki jól jár, hiszen e folyamat munkát, megélhetést és plusz jövedelmet ad sok családnak.

A szerző felvételei. 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek