Gyógytanösvény nyílt Szécsiszigeten

25 jún. 2014 Gyuricza Ferenc

A gyógynövények szinte bárhol fellelhetők a környezetünkben, így Szécsiszigeten is, csak ismernünk kell őket ahhoz, hogy a hasznunkra tudjuk fordítani.

gyogytanosvenyTöbbek között erről is beszélt a zaol.hu-nak a meseíró Csondor Katalin, a szécsiszigeti Serény gyógytanösvény megnyitója kapcsán. A gyógy- és fűszernövények mellett zöldségeket is magába foglaló tanösvény kialakítása tavaly novemberben kezdődött.

- Egyre többen hajolnak le a gyógynövényekért, kezdjük újra megismerni és egyben értékelni őket - mondta Csondor Katalin. – Nem véletlenül használták őket őseink a gyógyításra, ezt a hasznos tudást kell újra elsajátítanunk.

 

A Serény gyógytanösvény ötletgazdája szerint a nevelést már egészen fiatalon célszerű elkezdeni. Ezért is alakítottak ki Szécsiszigeten, a Kerka Vízimalom Múzeum mellett található hatalmas udvaron egy gyógynövény- és fűszerkertet, mert itt rengeteg gyermekcsoport megfordul. A tapasztalást pedig természetes környezetben a legcélszerűbb megkezdeni.

- Vannak gyermekek, akik a sárgarépát és petrezselymet csak felaprítva, a levesből ismerik - folytatta az ötletgazda. - Ezért arra gondoltunk, hogy a gyógynövény- és fűszerkert mellé és kis konyhakertet is kialakítunk a tanösvényen. Az ötletet továbbgondolva végül még egy kis sziklakerttel is gazdagodott az vízimalom udvara.

kamillaA Hupota történetek kitalálója, a meseíró Csondor Katalin 1983 óta él Szécsiszigeten. Mint mondja, a településen, annak szomszédságában, a bennünket körülvevő természeti környezetben rengeteg a gyógynövény. A legismertebb közülük a hungarikumnak tekinthető kamilla és a citromfű, de olyan mezei növények, mint a pásztortáska, a fekete nadálytő, a papsajtmályva és a kiírtott erdők helyén azonnal felbukkanó orbáncfű szintén gyakoriak. Csondor Katalin megemlíti még a levendulát, az izsópot, továbbá a parlagfűként ismert ambróziát is, utóbbinak szintén van gyógyhatása.

- A gyógynövények többsége akár azon állapotában is alkalmas a fogyasztásra, ahogy a természetben találjuk őket - magyarázta tovább Csondor Katalin. - Emellett főzhetünk belőlük teát, készíthetünk krémeket és kenőcsöket, s alkalmazhatjuk tinktúraként is. A lehetőségek tárháza igen gazdag, csak szabadjára kell engednünk a fantáziát. Én például oldatként is gyakran használom a gyógynövényeink egy részét, tudomásom szerint egyedüliként a megyében, de talán az országban is.

Forrás

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek