Gyógynövénykertek Magyarországon

13 jún. 2015 Kaprinyák Nikolett

Hazánkban a kedvező természeti viszonyoknak köszönhetően kb. 330 gyógynövényfajta él. Az ország egyre több területén nyílnak a gyógyógynövénykertek, ahová érdemes ellátogatni.

pannonjoMiközben Magyarország egészen a nyolcvanas évekig igazi gyógynövény-termesztő nagyhatalomnak számított és az európai piac 60%-át látta el a magyar gyógynövény-szegmens, napjainkban az effajta termesztésre használt termőterület alig 20 ezer hektárra csökkent le. Hazánkban a kedvező természeti viszonyoknak köszönhetően kb. 330 gyógynövényfajta él és szerencsére egyre többen fordulnak a hagyományos gyógyászat felé, ezért mindenképp van igény a tömeges termesztésre. A következő listát elnézve utánpótlásban nincs hiány, az alábbi 5 gyógynövénykert például mindent megtesz azért, hogy őrizze a népi gyógyítás hagyományait és öregbítse a magyar gyógynövények hírnevét.

 

Györgytea, Bükkszentkereszt

pannonbükk

Szabó György, vagy ahogy mindenki ismeri, Gyuri bácsi még nagyanyjától tanulta a füvek ismeretét, szeretetét és most, 87 évesen is fiatalokat megszégyenítő energiával gondozza gyógynövénykertjét és tart előadásokat az ország egész területén. Az általa életre hívott Bükki Füvészmester és Népgyógyászati Egyesület 2004 augusztusában alakult Bükkszentkereszten azért, hogy megőrizze a népi gyógyászat hagyományait, különös tekintettel a gyógynövények felhasználására. A magyar tradíciók mellett a szlovák népgyógyászati hagyományok őrzését is szem előtt tartva dolgoznak az egyesület munkatársai azon, hogy a Györgytea a lehető legtöbb emberhez eljusson.

További információk: www.gyorgytea.hu

 

Gyógynövény-völgy, Zánka

pannonzanka

Magyarország legfiatalabb gyógynövénykertje, a zánkai Gyógynövény-völgy területén számos lehetőség adódik a Balaton-felvidéki gyógynövényekkel kapcsolatos ismeretek megszerzésére és bővítésére. Az oktatóközponthoz tartozó bemutatókertben több mint 400-féle gyógynövény időszakosan változó tárlatát lehet megtekinteni. Az ökocentrum egész évben, állandó nyitva tartással várja vendégeit: tavasztól őszig szakmai programok és rendezvények, ősztől tavaszig pedig tanfolyamok, tea- és füvesbor-kóstolók, változatos témájú előadások várnak mindenkit, aki érdeklődik hazánk gyógynövénykultúrája iránt.

További információk: www.gyogynovenyvolgy.hu

 

Pannonhalma

pannon

A régi korok szerzetesei nagy gonddal termesztették és gyűjtötték a gyógyításhoz szükséges növényeket. Ezt a hagyományt napjainkban is változatlanul megőrizték a Pannonhalmi Főapátság Arborétumában és Gyógynövénykertjében, a 7 hektáros területen ugyanis vegyszermentesen és gépek használata nélkül dolgoznak mind a mai napig. A kertben egyénileg, csoportosan vagy akár vezetett túra keretében is megismerkedhetünk a növények gyógyhatásával, felhasználásával. A kert mellett épült Gyógynövényházban bepillanthatunk a kolostori gyógyászatba és gyógynövények világába, a levendula-lepárló műhelyben pedig megismerhetjük az illóolajok előállításának módját.

További információk: www.bences.hu

 

Szent Mauríciusz Monostor, Bakonybél

pannonszentmaur

A Szent Mauríciusz Monostor fallal körülvett klastromkertjének egy részét gyógynövénykertészet és biogyümölcsös foglalja el, ahol kizárólag organikus módszerekkel dolgoznak. A 12-féle helyben termesztett gyógynövényből leggyakrabban szárított teafű készül, de a termékkóstolón lehetőség van többek között bazsalikomos, zsályás, mentás, kakukkfüves csokoládé vagy a 17-féle növényből készült gyógynövénylikőr, a Szent Günter cseppek kóstolására is.

A kert előzetes bejelentkezéssel, április és október hónapok között látogatható.

További információk: www.szentmauriciusz.hu/torteneti_kert

 

Halimba

pannonhalimba

A különleges klímával rendelkező Déli-Bakonyban teremnek a híres Halimbárium teákhoz felhasznált növények. Itt élt és dolgozott a gyógyfüves esperes, Dr. Szalai Miklós is, aki újjáélesztette a papok gyógyító tevékenységét, és akinek receptjeit ma is felhasználják a teakészítéshez.

A 2010-ben megnyitott gyógynövénykertben 180-féle termesztett és vadon élő növényt ültettek el, köztük fákat és cserjéket is. Emellett érdekesség a liktoriámus ház, ahol többek között a szirupkészítés vagy gyógylekvár-készítés rejtelmeivel ismerkedhetünk meg. A kertben Dr. Babulka Péter gyógynövénykutató, fitoterapeuta vezetésével gyógynövényes táborokat indítanak nyaranta, itt lehetőség van közelebbről is megismerkedni a különleges gyógynövényekkel.

További információk: www.halimbanatura-bolt.hu

 

Forrás:  mertutaznijo.cafeblog.hu 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek