Fenntarthatóság, önellátás: paraszt-wellness Gömörszőlősön

15 ápr. 2013 Hankó Gergely

parwell4Március végén-április első hét végéjén élénk érdeklődés mellett, változatos programokkal folytatódott az egyre ismertebb Gömörszőlősi Paraszt Wellness.

A fenntartható fejlődés elmélete és gyakorlata már sokakat vonzott a kis gömöri faluba. Gömörszőlős kulturális értékleltára, kiegészülve a fenntarthatóság szellemi műhelyével mindenkinek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy kikapcsolódjon és közben próbára tegye képességeit, tudását.

A falu, az Ökológiai Intézet és az ÖKO-Pack célja, hogy szolgálja az állampolgárok fenntarthatósággal kapcsolatos ismereteinek és szemléletének fejlődését, illetve hozzájáruljon a fenntartható társadalomhoz vezető út gyakorlati lépéseinek kimunkálásához.

Ezen törekvés egyik eleme a 3 éve létrejött Gömörszőlősi Paraszt-Wellness”. Az önkéntes kaláka-hétvégék minden hónapban egy hosszú hétvégére verbuválódnak és már több mint 300 ember vett részt ezeken. Az érdeklődők megélhetik a falu kultúráját, a falusias környezetet, a vidék kihívásait és lehetőségeit. Az Ökológiai Intézet és az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. önkéntes programja 2 hétvégére támogatásban részesült a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat „A táji értékek és a kulturális hagyományok megőrzése” című pályázatának köszönhetően, így az alábbi különösen tartalmas programmal vártuk önkénteseinket.

parwell3Az ország minden tájáról (Győr, Debrecen, Budapest, Páty, stb.) érkező 30 fős önkéntes csapat tagjai közt volt közgazdász, keramikus, villamosmérnök, egyetemista, nyugdíjas, környezetkutató, biogazda, geográfus és még álláskereső is. A fő motiváció és kérdés, ami mindenkit ide hozott: „hogyan lehet vidéken, fenntartható, önellátó módon élni?” Ehhez a kérdéshez a szervezők először a globális összefüggéseket világították meg, majd így közelítettek a lokális kihívások és feladatok felé.

Elsőként a világ fenntarthatatlanságáról szóló X-Y játék (Meadows) érzékeltette a résztvevőkkel az együttműködésre való hajlandóság hiányának súlyos következményeit. Játékvezetőnk, Gyulai Iván ökológus volt, aki a játék után a globális tapasztalatokról és helyzetismertetésből áttért a lokális, magyarországi példákra. Az előadás végére eljutottunk az önfenntartás lokális kihívásaihoz, illetve egy érdekes ellentmondáshoz, miszerint kb. 1 hektár föld szükséges egy ember önfenntartásához, miközben hazánkban ez a terület 0,6 hektár/fő. A versenyképes mezőgazdaságnak „köszönhetően” pedig vidéken élni lehet, de megélni nem…

parwell1A bevezető nap végén következett az „Iván kertje” c. előadás, amit mindenki lázas jegyzeteléssel próbált követni. A tömegkályha forró padkáján ücsörögve lehetett okulni, hogy miért nem szabad ásni, és hogy tudjuk ezt takarással (mulcsolással) ellensúlyozni. Kiderült az is, miért kell barackfánkat tormával körbeültetni és miért szereti a paradicsom a bazsalikom és a petrezselyem szomszédságát?

A második napokon Gömörszőlős helyi kultúráját és nevezetességeit ismerhették meg az önkéntesek É. Kovács Judit polgármester asszony egész délelőttöt kitöltő faluvezetésének köszönhetően. Eléjük tárult a régi mesterségek eszközeinek tárháza és bepillantást nyerhettek egy szabadkéményes házba is. A régi iskolaépületben működő Tompa Mihály Emlékkönyvtárban megtudták, hogy ebben a faluban volt lelkész Tompa Mihály és belepillanthattak a helyi életről szóló műveibe is. Délután már Molnár Csaba gyapjúfeldolgozó műhelyében folytatódott a szerves kultúra megismerése. Itt a gyapjú útját követhették a legelőtől egészen a nemezelésig, ágynemű- és pulóverkészítésig. A több mint száz éves gépekkel (tépőgép, kártológép) mutatta be Csaba a szakma fortélyait, pár látogató rá is szánta magát a nemezelés későbbi elsajátítására!

parwell2A program második felében következett az igazi wellness, ami a gyümölcsösben folyó területkezelésről és a biogazdaság mindennapi munkáiról szólt aktív részvétellel. A falu határában, a dombok között megbúvó kaszáló gyümölcsösben az újulatot kellett megtisztítani a veresgyűrű somtól és a fagyaltól, erdei iszalagtól. A túl sűrűn álló szilvafákat egyelték az önkéntesek és a lehullott száraz ágakat összegyűjtötték a területről. Az itt folyó munkáknak az egyik fő célja, hogy a régen kaszálással karbantartott gyümölcsös újra kézi szerszámokkal kezelhető legyen. Ez nemcsak az állati takarmány (kaszálék) előállítása szempontjából hasznos, hanem a területen lévő védett növényfajok megóvását is szolgálja, úgyis mint nagy pacsirtafű, nyúlánk sárma, bíboros kosbor, vitéz kosbor, tarka kosbor, szúnyoglábú bibircsvirág, illatos bibircsvirág, magyar nőszirom, sárga len, leánykökörcsin.Ennek köszönhetően volt kerek a hétvége, s jó a hangulat!

 A következő önkéntes hét végére 2013. május 16-19-ig kerül sor. További információk a  http://www.parasztwellness.hu/programok weblapon találhatók.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek