Fehérre festett porták és a rózsák faluja lehet a tüneményes Bér

09 szept. 2015 Vaskor István

A polgármester azt mondja, márpedig Bérből turistaparadicsomot "csinálnak". Az álmok megvalósításához minden adott: a festői táj, a picinyike falu összetartó lakói és a sok-sok látnivaló is.

bér8.jpg

Az alig 350 lakosú Bér Nógrád megyében, Budapesttől mintegy 80 kilométer távolságra terül el. A Cserhát lankái között húzódó „tüneményt” a fővárosból az M-3-a autópályán haladva, a hatvani elágazásnál a 21-es főútra térve Jobbágyi, Szarvasgede, Kisbágyon és Szirák érintésével éri el a kíváncsiskodó földi halandó.

Tartalommal kell feltölteni a falut

Van a falunak egy igazi lokálpatrióta polgármestere, aki nem ismeretlen a „szakmában”. A hatvanadik életévében járó Maczó László 1990-2006 között négy cikluson keresztül volt a település vezetője, majd nyolc év után, 2014-ben a falu lakossága meggyőző többséggel újra bizalmat szavazott neki – nyilván nem is véletlenül.

- Gyökereim itt vannak, minden ideköt – mondja a polgármester. – Bér-Tótfalu, ez a sok szlovák lakta falu a szülőhelyem. Ugyanakkor egyrészt lengyel őseim is vannak, üknagyanyám pedig  sváb, de én természetesen magyar vagyok. S ha már Bér az otthonom, csak természetes, hogy a falu a mindenem. Korábbi polgármesteri éveim alatt és most is vallom, és ezért fáradozom: Bért tartalommal kell feltölteni, hogy a helyiek igazi otthonuknak érezzék a falut, és még több turistát köszönthessünk e csodálatos tájon.

bér15.jpg

Lesz arborétum és botanikus kert

Maczó László a megelőző évtizedekben „aprított is a levesbe”: a valamikori zöldségkereskedőt jó két évtizede megcsapta a turizmusa szele. Családi vállalkozásban kibérelte a Bér-Virágospusztán lévő egykori vadászkastélyt és az azt övező parkot, melyet 15 éve megvásárolt, felújított és bővített. Az Andezit Fogadó néven ismert komplexumot évente tízezernél többen látogatják, s van is miért. De ez egy másik történet, melyre portálunkon az elkövetkező napokban visszatérünk.

bér7.jpg

 

 

Vissza tehát a faluba, ahol a polgármester gépkocsijában ülve teszünk egy kört, mert a település nagyságából adódóan többet nem is tehetnénk. A leendő arborétum és botanikus kert pompázó növényzetét nézzük meg először, majd két építészeti remek - a XVI. században épült gótikus stílusú evangélikus templom  és a paplak – mellett haladunk el. A 150 évvel ezelőtt épített pincesor látványa régi idők hangulatát idézi, mint az a néhány – a palóc építészet jegyeit eredeti formájában megőrző, de felújított – parasztház is, melyek egyike tájházként funkcionál. S ami szemet gyönyörködtető: a falu szinte minden házának ablakában vagy kerítésén piros muskátli öltözteti díszbe az egész települést.

bér13

Épül a Mária-kert

- Tavasszal önkormányzatunk a falu minden portájának ingyenes adományozott 5-10 muskátlit, hogy csinosítsák ki a virágokkal  házaik külsejét – említi Maczó László. – De mint látja, az árkokat, a lakások kerítései előtti közterületeket is gondozzák az emberek. Nekem nagy álmom, hogy egyszer, s nem is a távoli jövőben, minden házat fehérre festenének a lakosok. Bér ekkor egy kifehérült, virágos falu lehet, amely vendégcsalogatónak sem utolsó. Önkormányzatunk épülete már ilyen, s van már néhány fehérre festett magánház is településünkön.

 

A polgármesteri hivatalhoz érve – szomszédságában az ifjúsági házzal – parkolunk, hogy megnézzük a falu ifjúsági parkját, ahol most szorgos kezek – szakemberek és közmunkások – dolgoznak a Mária-kert létrehozatalán és a szabadtéri színpad megépítésén. Béren áthalad a Mária Út, Közép-Európa Zarándokútja, melynek útvonala az ifjúsági parkot is érinti. Ennek tiszteletére készül el a Mária-kert – pergolákkal és egy emléktáblával -, hogy a zarándokok a fák árnyat adó lombjai alatt, csodálatos környezetben pihenhessenek meg útjuk során. 

 

bér3.jpg

Malom Udvar és patakmalom

Elruccanunk még a gyönyörű környezetben elterülő Malom Udvar szálláshelyre, melyben az Ázsiai fuziós étterem fantasztikus ízekkel, vendégszerető és barátságos házigazdákkal és a wellness részleggel várja egész évben a vendégeket. A felújított patakmalom egyedülálló látványosság, nem sok ilyen található sem Európában, sem Magyarországon! Béren járva ezt mindenképp látni kell!

bér20.jpg

bér21.jpg

 

"Mi, bériek fogjuk meg egymás kezét"

Itt a Cserhát lábánál, Bérről indulva több gyalogtúra lehetőség is kínálkozik a világ négy égtája felé! Két-három órán belül elérhető a bujáki várrom, de érdemes megnézni az Európában egyedülállónak számító vulkanológiai érdekességet, a bér-nagyhegyi homorú andezit-oszlopokat, amelyek időszámításunk előtt 20 millió évvel, a miocén korban működő tűzhányók nyomán keletkeztek. Hat kilométerre magasodik a szandai-várrom, négy kilométerre pedig az 560 méter magas Sasbérci-kilátó.

 

- Július 4-én nagyszabású találkozót rendezünk: a bériek találkozóját – mondja búcsúzásunkkor Maczó László. – A helybeliekkel és az elszármazottakkal együtt nyolcszáz lokálpatrióta részvételére számítunk programunkon. Szeretnénk, szeretném, hogy most és a jövőben mi bériek megfognánk egymás kezét, jelképéül annak, hogy mindannyiunk érdeke a falu fejlődése, jó hírének elvitele a nagyvilágba.

bér.jpg

bér14.jpg

bér2.jpg

20 ezer rózsát ültetnének

Megismerve a faluvezető terveit, a megtapasztalt feelinget, aligha kérdéses, hogy Bér híre újabb kíváncsiskodó turistákat csalogat majd e vidékre. Ha pedig hozzátesszük, hogy a közeljövőben 15-20 ezer tő rózsával kívánják virágba öltöztetni Bért, akár a rózsák falujaként is emlegetik majd a települést.

Ahogy a polgármester fogalmazott: tartalommal kell megtölteni a falut. A tartalom zászlóshajója pedig lehet a sok-sok ezer rózsa is.

bér4.jpg

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek