Élő történelemóra a Bagolyvár Birtokon

18 dec. 2014 Lantos Tivadar

Az 1920-as, 30-as évek Magyarországa mai napig rengeteg titkot, különlegességet hordoz magában. Annak ellenére, hogy a történelem szele alaposan megtépázta e korszakot, dacolni tudott az idővel, és üzenetet hordoz mindannyiunk számára.

bagoly1A múlt, a hagyományok, a magyarság tisztelete mind benne van. Ez a gondolkodásmód elevenedik meg a Tápió-vidék déli határán, Ceglédtől mindössze 7 km-re a tápiószőlősi Bagolyvár Birtokon. A tulajdonos, Őszi József látta meg a fantáziát a romos, a megelőző korszakok által lelakott épületben. A műemlékvédelem szakembereivel összefogva időt, pénzt, energiát nem kímélve valósította meg álmait, amely ma már több mint szálláshely, múzeum, interaktív kiállítóhely, hagyományéltető komplexum.

- A három és fél hektáros területet egykoron Török József református esperes alakította ki, elsősorban mezőgazdasági célokra. Építettek ide egy kúriát is, ami szecessziós stílusban készült el, ennek a különlegessége az, hogy nádtetővel fedték be a tetejét. Emellett kialakításra került itt egy terménytároló magtár is.

Ezek az épületek képezték a hajdani birtok alapjait.

Az államosítások idején termelőszövetkezeti tulajdonba került a birtok, és szolgálati lakásokat alakítottak itt ki. Elkezdték belakni és egyben lelakni a birtokot. A hatvanas évek végén még egy ebédlő épületet is felhúztak, és kisebb majorsági központtá vált a terület – avatott be a birtok eredetébe Őszi József tulajdonos.

bagoly4A kilencvenes években magánkézbe került a birtok, az állapota meglehetősen lehangoló képet festett. Romosan, ajtók ablakok nélkül jutott hozzá 2007-ben jelenlegi gazdája, aki a múlt üzenetét megértvén megkezdte a helyreállítási munkákat a műemlék felügyelettel közösen. – Rendezvényparkként indult a beruházás, de a gazdasági válság átírta a forgatókönyvet. A vendéglátást és a falusi turizmus ötvözve a tematikus parkok jó tulajdonságaival kiegészülve született meg a Bagolyvár Birtok. Megtartva az eredeti, műemléki épületeket olyan átalakításba kezdtünk, ami a vidéket, és egy korszakot, az 1920-as, 30-as évek Magyarországát mutatja be. Olyan látványelemeket alakítottunk ki, hogy bármely korosztályú csoporttal 4-5 órás túrákat tudunk tenni jelenleg a birtok területén.

Készült egy kis halastó, benne szigettel, malommal,

ahol a Tápió-mente vízi világáról, a Tápióra települt vízi malmokról lehet beszélgetni, többet megtudni – teszi hozzá Őszi József. De található itt állatsimogató is, ahol a hazánkra jellemző állatfajokkal ismerkedhetnek a látogatók. A parkban kápolnát is emeltek, amely nincs ugyan felszentelve, de egyházi ceremóniák, esküvők megtartására kifejezetten alkalmas.

- Az egész építés tervezését, vezetését egy Ybl-díjas építésszel, Siklósi Józseffel közösen valósítottuk meg.  A kápolna és a műemléki épületek felújítása mellett építettünk egy magán skanzent is, amiben van kovács, bognár műhely, népi konyha stb. Ezekben különböző gyűjteményeket rendeztünk be, van például ceglédi kanna, vagy üveg kiállításunk is – mondja el Őszi József.

bagoly2A magtár pincéjében, ahol egykoron gombát termesztettek, ma szódatörténeti bemutatókat tartanak. Ha már szóba került Jedlik Ányos varázslatos találmánya, akkor az magával vonja a fröccsöt is. Az érdeklődők tanfolyam keretében sajátíthatják el az alapokat, és választ kaphatnak olyan kérdésekre, hogy a szódába kell-e önteni a bort, vagy éppen fordítva. A falakat különböző képek díszítik, és mindegyik egy-egy történetről regél: Blaskovich testvérek, akik Kincsem, a legendás ló tulajdonosai voltak, szkíta Aranyszarvas ásatási lelet mind-mind egy-egy történet.

-  A magtárban megtartva az épület eredeti gerendázatát, gramofonon régi lemezeket tudunk hallgatni.

Megelevenedik Karádi Katalin, de maga Kossuth Lajos is.

Nemcsak a történelemről, de magáról az eszközről is többet tudhatunk meg. Hogyan működik a készülék, hogyan rögzítették a hangot annak idején, – teszi hozzá Őszi József.

Bent a kúriában a régi idők szokásairól esik szó, mennyit változott a világ azóta, milyen értékek merültek feledésbe. – Fontos kérdés, hogy a régi tárgyaknak milyen használati és dekorációs értékei voltak, ezek hogyan befolyásolták a mindennapokat. Szóba kerül a két háború közötti kor, Nagy-Magyarországról beszélgetünk – mondja el Őszi József.

Akinek ez nem lenne elég,

megtekinthet komoly pipagyűjteményt, sétapálca gyűjteményt,

vadásztrófeák között elmélkedhet. A park ennél sokkal nagyobb, ez pusztán némi ízelítő. Jelenleg négy darab két ágyas vendégszoba van kialakítva a területen, ez a nyáron további két szobával fog bővülni. A szálláshelyek négy napraforgós minősítésűek.   A park 2012-ben elnyerte az év ötlete díjat, 2013-ban az ICOMOS nemzeti bizottsága „példaadó műemlék gondozási” díjjal jutalmazta.

bagoly3- Nagyon sok olyan vendég érkezik hozzánk, aki ajándékot hoz, egy-egy olyan tárgyat, amit meg szeretne menteni az utókornak, és tudják, hogy nálunk biztos helye lesz. Legutóbb két pár korhű csizmát, vagy 1910-es tűzoltó készüléket hoztak – teszi hozzá Őszi József.   

A kulináris élmények tárháza is kimeríthetetlen a Bagolyvár Birtokon. A kulturális élmények viszont egészen különlegessé teszik a helyet. Őszi Józsefnek ez a birtok hivatása is, értékeket mutat fel, történeteket mesél, és mások históriáit hallgatja, miközben általuk ő is gyarapodik.

Mindenképp példaértékű, és páratlan ez a hely,

úgy pihenhetünk, hogy észrevétlenül szívjuk magunkba a tudást, az ismereteket, és esetleg megszeretvén azokat majd a saját életünkbe is átültethetjük.

További információk a Bagolyvár Birtok weboldalán és Facebook-oldalán érhetők el.

(x)

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek