Békésszentandráson épül a horgászok Mekkája

07 jan. 2015 Lantos Tivadar

A történelmi Magyarország középpontja Szarvas, tőle alig négy kilométerre van Békésszentandrás. Itt található hazánk 5. legnagyobb állóvize a Kákafoki-holtág.

horgaszmekka1Igazi paradicsom ez a kikapcsolódni vágyóknak, hiszen több mint 500 hétvégi ház van a településen. Ebből Barna Antal és cége több mint 40-et üzemeltet.

- Nyaralóink többsége családbarát, fagerendás játszótérrel a vízparton várja vendégeit. Az épülettől alig 10 méterre található a holtág, saját stéggel, lezárt partszakasszal, amelyet csak a vendégek használhatnak.  A horgászoknak igazi aranybánya, hiszen télen lehetőség van akár lékhorgászatra is. Ha kellően megvastagodik a jég a holtág vizén, korcsolyázni is lehet. A téli időszakra tekintettel, a nyaralók többségét wellness szolgáltatásokkal egészítettük ki. Vannak jakuzzik, finn szaunák. Attól függetlenül, hogy vízparton találhatók, építettünk melléjük nagymedencét, és gyerekmedencét is. A vízpart gyermekkerítéssel védett, hogy az élővizet szülői felügyelet nélkül ne tudják megközelíteni az apróságok. Minden házhoz tartozik csónak, valamint egy-két apartmanhoz vízi bicikli is – mondja el Barna Antal szállásadó, a Körösparti Nyár Kft. ügyvezetője. 

horgaszmekka2A legegyszerűbb horgásznyaralótól a luxus nyaralókig minden megtalálható a kínálatban, függően attól, kinek milyen az igénye, és mit enged meg a pénztárcája. A top kategóriás szálláshelyhez külön teniszpálya is tartozik. A szolgáltatás igen kiterjedt, és széleskörű. Békésszentandrás értékeinek megismeréséhez külön idegenvezetőt is biztosítanak. A nagyközség története az emlékháznál kezdődik. Megtekinthető a duzzasztó, a szivattyúház és környéke, ahonnan megismerhető, hogy működik a holtág vízrendszere, szabályozása. A Békésszentandrási Szőnyeggyár 1926-ban épült, és igazi szimbólumává vált a helyi szőnyegszövésnek. Ha időközönként szünetelt is abban a termelés, a neve a lakosok előtt sohasem volt más, mint „szőnyeggyár”. Nem csak a környéket, de Szarvast, Gyulát, sőt egész Békés megyét is felfedezhetik a kalandvágyók idegenvezető segítségével.  

horgaszmekka3Ezen kívül lehet squasholni, lovagolni, robogót, elektromos kisbuszt bérelni, hajókirándulásokon részt venni, feltéve, hogy az időjárás engedi.

– Vendégeink számára széleskörű kedvezményt biztosítunk. Létrehoztuk a Körös-parti kedvezménykártyát, amelyet 30 helyen fogadnak el. Teniszpálya, squash pálya használatára, vagy éppen cukrászdák, éttermek költségeinek megtakarítására kiválóan alkalmas – teszi hozzá Barna Antal.

A Körös-parti nyaralók fejlesztése nem állt le, jelenleg is folytatódik. Barna Antal személyesen kint van a területen, maga is felügyeli a munkálatokat. Több nyaralót is építenek, nincs megállás.

horgaszmekka4– Nyertünk egy turisztikai pályázaton, horgászati közösségi teret hozunk létre, melynek keretében felújítunk egy 1885-ben épületet is. A belmagassága több mint 3 méter, gyönyörű fagerendás mennyezettel, az udvarán halastó is található. Udvari kemencéket építünk és a horgászturizmus mellett a gasztronómiát helyezzük előtérbe. A helyi ételeket fogjuk bemutatni a vendégeknek, így mint a békésszentandrási perecet, vagy éppen a hájas tésztát. Kemencében sült ételekkel csábítjuk el a hozzánk ellátogatókat. A nyár folyamán szeretnénk lebonyolítani kézműves táborokat is a helyszínen. Legkésőbb 2015. március 31-én készül el a beruházás – mondja el Barna Antal.

horgaszmekka5Akár télen, akár nyáron a Körös-part mindig tartogat meglepetéseket. További információk a honlapokon: téli programok iránt érdeklődőknek és a nyári kikapcsolódás keresőinek.

(x)

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek