Az édesapa emlékét őrzi Balkányon a megszépült Mátyás Vendégház

10 febr. 2015 Viant Katalin

A mintegy 7000 lelkes Balkány város a maga 18 km-es átmérőjével, amelybe 27, máig lakott tanya is beletartozik, egyike az Alföld legnagyobb tanyavilággal rendelkező településének.

matyasvh1Ahol az észak-alföldi régióban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Hajdú-Bihar megyével találkozik; ahol nagykállói járásában az 1214-es Váradi Regestrum szerint Balkány város már említésre méltó település volt; ahol a mai Kossuth-park sarkán, Nagykálló és Téglás település felé vezető két út találkozik – ott, a kereszteződésben várja vendégeit a szépen felújított, kibővített, emeletes, modern Mátyás Vendégház, melyet a tulajdonos az édesapjáról nevezett el.

Balkány nevezetessége a Gencsy-kastély , valamint a közeli Csiffytanyán  található mamutfenyő , amit 1860 körül ültetett Finta József, egy balkányi polgár. A település híres még az általában ősszel megrendezésre kerülő Nagykálló-Biri-Balkány Terep-rallyról is. Ennek résztvevői a Nagykálló, Biri, Balkány, Szakoly és Kállósemjén útvonalon haladnak, versenybírái pedig eddig is, és eztán bizonnyal még inkább, a Mátyás Vendégházban laktak a rally ideje alatt.

matyasvh2A környék, azaz a Nyírség híres gyümölcsöseiről, ahol több száz hektáron barack, alma, meggy, szilva terem, belőle jó pálinka készül, de híresen jó a krumpli is errefelé, nem is beszélve a görögdinnyéről, ami szeptemberben-októberben érik, de még október közepén is folyik felvásárlása.

Nos, ebben a környezetben elkél az olyan szép, modern, nagy vendégház, mint a Mátyás Vendégház a maga sokféle szolgáltatásával. A 8 szobában 16 vendégnek tudnak kényelmes szállást adni, 2 főnek, vagy akár 3-nak is kényelmes alvást nyújtva, mert vannak nagyobb szobák, ahol pótágy is elhelyezhető igény esetén. A szobákhoz fürdőszoba, teakonyha tartozik, van bennük színes televízió és internetkapcsolat. Az emeleten nagy társalgót alakítottak ki, ahol beszélgethetnek, kártyázhatnak vendégeik.

matyasvh3A földszinten alakították ki a 150 m2-es konferenciatermet, ahol minden technikai felszereltséget megtalálnak a megrendelő cégek. Itt van az ebédlő is, nagy üvegfallal, mely a kertre és az utcára ad kilátást. A tér alkalmas lakodalmak, születésnapok, céges rendezvények (ebédek-vacsorák) megtartására.

Az éttermet nagykonyha szolgálja ki, ahol a legmodernebb felszerelések kaptak helyet. Ezek teszik lehetővé, hogy menüt is, de a’la carte, azaz étlap alapján választható vendéglátást is nyújthassanak vendégeiknek. A konyhán a tulajdonos felesége is serénykedik: almás és túrós rétesek mellett a helyi ételek kitűnő készítője. Az utóbbiak közül mindenképpen ajánljuk, hogy az édes káposztából készült, kis töltelékes töltött káposztát ki ne hagyják…

matyasvh4Aki maga főzne, megteheti: akár a házban lévő teakonyhában, akár a kertben, ahol van bográcshely, szalonnasütő, és főztjét a hangulatos kis filagóriában el is fogyaszthatja. A jó ízeket fokozhatja a vendég, ha a helyi őstermelőktől vásárol krumplit, gyümölcsöt, más hozzávalót pedig a közeli vegyesboltban, így nem kell messziről hoznia hozzávalókat.

A Mátyás Vendégháztól autóval, helyi buszjáratokkal a környék is bejárható, de a vendéglátók is szívesen elviszik vendégeiket akár a nyírbátori a Sárkány Fürdőbe, ahová maguk is szeretnek járni. A máriapócsi kegyhely szeptemberi búcsújára a város lakói gyalog indulnak: aki ekkor érkezik, erre az útra bekapcsolódhat a zarándokok menetébe.

A közeli, Biri település halastóban napijegy vásárlása mellett horgászni lehet, a Nyíradony melletti erdőkben pedig nagyokat kirándulni. Rövidesen akár kiépített kerékpárúton is biciklizhetnek e sport kedvelői: idén kezdi a város a megnyert pályázat alapján a munkálatokat.

matyasvh5A Mátyás Vendégház tulajdonosa családjával a vendégház földszintjén él, felesége és leánya itt a vendégházban dolgozik, mindig kéznél lesznek tehát, nem lesz teljesíthetetlen kérés. Szeretettel várják leendő vendégeiket, akik honlapjuk elkészültéig a 06-42-260-397-es vezetékes és a 06-20-573-49-47-e mobil telefonszámon hívhatják őket, vagy írhatnak nekik a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. drótpostacímre.

(x)

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek