A tagyoni paradicsomban bárki leckét vehet életörömből

28 jan. 2015 Varga Klára

Gyönyörű tájak, festői birtokok, hangulatos présházak és jó borok, jó ételek sokfelé fellelhetők a világon, de van valami, ami a vendéglátásban egészen különleges kincs: az emberi tényező...

atagyon1Egy birtokgazda, aki a széles jókedvét, az életszeretetét, a barátságát adja a borok, a maga termelte zöldségekből főzött ételek, a gyönyörű táj és a balatoni vitorlázás mellé. Bizony, a találkozás a Nivegy-völgyben a Hegyestű lábánál elterülő 4 hektáros Tagyon Birtok házigazdáival, Kartaly Attilával és Veres Zsuzsanna borásszal maradandó élményt ad mindenkinek, aki náluk megfordul.

Aki eddig nem volt rá képes, el sem tudta képzelni,

milyen lehet feloldódni a tájban, a kerti munkában, a baráti együttlétben,

vagy aki régen talált már ilyesmihez igazi társakat, barátokat, az a Tagyon-hegyen megtanul örülni az életnek, és megtanulja megbecsülni és élvezni azt, amije van, és azt is, hogyan legyen gondtalan és felhőtlenül boldog napokon át. És azután, mire visszatér a saját világába, addigra megtanulja, és nem felejti el, hogy mindig úgy élhet, ahogy szeretne.

atagyon4Kartaly Attilának gyerekkorában Dunakeszin volt egy kicsi saját veteményese a nagyszülői ház kertjében, és már akkor megszerette a földet. Budapesten élt és dolgozott, amikor pár éve vett egy szőlőbirtokot és egy présházat, mert azt

a családban megtanulta, hogy a föld érték.

A birtok napokon át tartó felszabadult ifjúkori bulik helyszíne volt. A házigazda itt igazán át tudott szellemülni barátaival, hogy később az életöröm tanítómestere lehessen a mostani vendégei számára.

atagyon3A balatoni birtokon teljesen más az élet, mint Budapesten így talán nem csoda, hogy éppen egy borászlány mellett talált rá a szerelem. A birtok új életre kelt, és az utóbbi években a  házaspár a nyarakat Tagyonban tölti. Mára három hektáron termő szőlőjükből saját bort készítenek, de a vendégek számára különleges válogatást tartanak a legszebb Nivegy-völgyi borokból.

Hatvan gyümölcsfájuk és hatszáz négyzetméteres konyhakertjük van, ahol barátok, akik főként tavasztól őszig érkeznek, szívesen beszállnak a kerti munkákba. Tudják, hogy

a kert leginkább a szellemi munkát végzőket vonzza,

és megtisztítja a gondolatokat, az érzelmeket.

Attiláék baráti kapcsolatokat ápolnak a helyi emberekkel, kistermelőkkel, így náluk szinte magától értetődő, hogy mindig friss, környékbeli egészséges, termék kerül az asztalra.

atagyon5A Tagyon Birtok maga is Baráti Társaság az ő megfogalmazásuk szerint. Személyes kapcsolatot ápolnak a borászokkal, a szállásadókkal, a falubeliekkel, és az ebből fakadó bizalom és kedvesség ott van a birtok minden egyes szegletében. A Tagyoni csapat szívesen szervez programot a vitorlázni vágyóknak is. Arra törekednek, hogy a hajózás közvetlen, interaktív élmény legyen a résztvevők számára.

Kartaly Attila jó kapcsolatban áll a környékben rendszeresen gyalogtúrázókkal is. Sőt! Alkalom adtán velük is tart, mert

ami közös öröm, abból az ő nézete szerint nem érdemes kimaradni.

A birtok rendezvényhelyszín, ahol igényes esküvőket, születésnapokat, céges rendezvényeket szerveznek, amelyeken pompás borokat és vegyszer nélkül termelt étkeket adnak az ünnepi asztalra.

atagyon2A házigazdák a családokra is gondoltak. A gyerekeket a kert örömei mellett fa játszótér, csúszda várja.

A tagyoni paradicsomban bárki vehet leckéket életörömből. Nem lehet elég korán kezdeni, és sohasem késő belevágni.

További információk a Tagyoni Birtok weboldalán érhetők el.

(x)

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek