A múltidéző parasztház kényeztetése szállodai színvonalon

09 febr. 2015 Viant Katalin

A nagymama falvédője a falon, padlófűtés a talpunk alatt....Múltidéző, rusztikus vendégházban pihenni szállodai színvonalon? Igen, ez lehetséges a Csillagvirág Vendégházban! 

csillagvirag4 800x450Amilyen szép a védett, a vadregényes Gerecsében nyíló, lila virágú tavaszi csillagvirág, olyan szép a róla elnevezett Csillagvirág Vendégház. A kedves vidéki szállásnak egy hegyvidéki, bájos kis falucska, Vértestolna ad otthont, mely összetartó közösségű falu, közvetlen emberek lakják. Gyönyörű természeti környezetben, a Gerecse hegység egy völgyében fekszik, erdőkkel, szántóföldekkel körülvéve.

Nagy esemény történt a vendégház táján év végén:

a Tornácos-ház után megnyílt a Pajta-ház is.

A vendégek évek óta élvezhetik a falu főutcájára néző tornácos, virágmotívummal díszített fehér oszlopos ház és gazdái vendégszeretetét. Most az új épületben is megszállhatnak, ami a kert végébe került, ahol anno a pajta állt, s aminek természetközeliségét mutatja, hogy onnan közvetlenül az erdőre látni.

csillagvirag1 528x800A Tornácos ház – amelynek elődjét a dédnagyapa testvére építette – régi formájában épült újra 2007-ben. A parasztház kényelmes, fürdőszobás szobáival, melyekhez kitűnően felszerelt konyhák tartoznak, az apartmanok kényelmét nyújtja. Jó hír a háziasszonyoknak, hogy van mosogatógép, sőt mosógép is.

A nagy, füves udvarról a mezőkre, a szántókra és a Gerecse hegyvonulataira látni.

A Pajta-Vendégháznak elnevezett új, nyugalmas fekvésű épület csak külsejében emlékeztet régi pajtákra, belül igényesség, kényelem jellemzi. Egy tágas, közös nappaliba lép be a vendég, amely nagy belmagasságával, rusztikus berendezésével, téglakályhájával a régi paraszti világ hangulatát kelti, de az innen nyíló három tágas szoba, melyekhez itt is tökéletesen felszerelt konyha, fürdő tartozik, már a szállodákat idézi. Az épületben természetes anyagokat, sok faanyagot használtak a gerendás mennyezet, az egyedi ajtók-spaletták, a rusztikus hangulatú bútorok készítése során. A kényelem emelésére itt

a padlófűtés melegét élvezhetik a vendégek

(viszont figyeltek arra, hogy a hálószoba a nyugodt, egészséges alvás érdekében kivétel legyen). Egy olyan jó hótartó vidéken, mint Vértestolna völgye, ahol sokáig fehér és télies a táj, ez nagyon kellemes. Ahogy a kemence otthonos hangulatot árasztó látványa is a tavaszi, őszi kirándulós napok végén.

Sok gyermekes család érkezik ide. Az ő kényelmüket szolgálja a házban gyermekágy, gyermekkád, pelenkázó, játékok, a nagy kertben pedig a homokozó, hinta, csúszda, játékvár, sőt a közeli játszótér is. A legfőbb érdekesség egy gyermeknek mégis a sokféle háziállat lehet: legelésző báránykák a kertben, házi állatok a falu sok portáján, tehenek a réten,

csoportba verődő őzek látványa a mezőn, az erdőben.

A felnőtteknek is érdekes látnivalót nyújtanak az egyik udvarban sétálgató dámszarvasok.

Szeretettel várják a nagyobb baráti társaságokat is. Az óriási padlástéri helység (57 m2) nemcsak népes családok nagyobb eseményei, akár esküvők megünneplésére alkalmas, hanem vállalati programok megtartására is, melyhez szívesen biztosítanak helyet a jövőben.

A közös sütés-főzéshez minden adott. A helyi finomságokat pedig az őstermelő falubéliektől vehetik meg: tehéntejet, -túrót, kecskesajtot.

csillagvirag2 772x600A finom falatok után jól eshet a felnőtteknek egy kis helyi bor, melyet elfogyaszthatnak a ház borospincéjében is, amit ódon bontott téglából raktak a 100 éves pincék mintájára és ahol a környékbeli pincészetek borait is megkóstolhatják.

A Csillagvirág Vendégházba érkezők sok program közül választhatnak, mert a vendéglátók ebből is készültek: a környék látnivalóiról olvasnivalók várják a vendégeket, de segítenek is a megfelelő program kiválasztásában.

A vendégek egy kis tóban horgászhatnak, élvezhetik a csendet,

a kerti pihenést, játékot, közös szalonnasütést, bográcsozást. A faluban élvezhetik május 1-jén a zenés ébresztőt, a májusfadöntést, nyáron a falu védőszentje, Szent Antal tiszteletére rendezett búcsút és bált. Ősszel a szüreti felvonulás és bál, télen a farsangi bál várja őket, de megnézhetik a Német Nemzetiségi Tájházat is. Ha a faluból kilépnek, jelzett Kék túra útvonalakon kirándulhatnak vagy csak sétálhatnak az erdőben. Az aktívabbak biciklizhetnek akár a Gerecse kerékpárút vonalán.

A falun keresztül vezet a Szent Jakab-út,

mellette halad el a Mária-út országokat átívelő zarándokútvonala.

Nagyszerű kiindulási pont a Csillagvirág Vendégház azoknak, akik messzebbre is elmennének, csillag(virág)túráznának: választhatják a romantikus Tatát, a neszmélyi borvidéket, a világörökség részét képező Pannonhalmi Apátságot vagy akár Komáromot a termálfürdővel.

csillagvirag3 800x572A Csillagvirág Vendégházban egy hét, akár tíz nap is úgy elröppen, hogy észre sem veszi az ember. Viszi magával haza a csend, a jó levegő, a szép túrák, a vendéglátók kedvessége és a táj szépsége emlékét. Bizonyára megmarad benne a vendéglátó nagymamája által hímzett falvédők örök bölcsességeinek, csillagvirággal hímzett dísztörülközőjének hangulata is.

További információk a vendégház weboldalán találhatók.

(x)

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek