Zokni Csereprogram: hódít a környezettudatos magyar ötlet

09 júl. 2015 Administrator

Magyarország első Zokni Csereprogramjában új életre kelnek a pár nélkül maradt, lyukas, vagy megunt darabok.

zokni

Van megoldás - ráadásul hasznos és környezetkímélő - a fura módon pár nélkül maradó zoknik felhasználására. Aki valaha is hordott zoknit, ismeri a furcsa jelenséget, mikor a mosógépbe rakott párokból egyszer csak pár nélküli zokni kerül ki, vagy a szekrénybe tuti kettesével elpakolt ruhadarab másnap egyedül árválkodik.

A szólóban maradt zokni pedig előbb-utóbb a kukában köt ki. Nos, ennek vége, mert ezek a darabok ezentúl új életet kezdhetnek.

Az első magyar Zokni Csereprogram nem egy külföldi minta átvétele, hanem az egész világon egyedülálló hazai kezdeményezés. A szegedi vállalkozás, a ZV-Impex Bt. gyűjti a lyukas, lerongyolódott vagy pár nélküli, de tiszta zoknikat a Zoknicsere Programban. Eddig közel 9000 család csatlakozott a csereprogramhoz, és 1 tonna zoknit már újra is hasznosítottak. A Magyar Posta csatlakozásával akár ingyenesen is el tudod küldeni a használt, lyukas vagy páratlan zoknikat.

zokni1

A Zokni Csereprogramról:

Magyarországon elsőként: Hisszük, hogy a zokni csereprogram által egyre több család zokni viselési kultúráját tesszük környezettudatossá.

Újrahasznosítjuk zoknijaidat: A használt zoknikból szigetelőanyag készül a bútoripar számára, valamint geotextília utak építéséhez.

1 tonna zokni: Eddig több mint 1 tonna zoknit dolgoztunk fel szigetelőanyaggá, amivel egy egész foci pályát be lehetne borítani.

Ingyenes zokni visszaküldés: A csomagfeladásra alkalmas postákon, az általunk küldött címke segítségével ingyen feladhatod a régi zoknijaitokat.

Adományozhatsz rászorulóknak: A használható állapotban lévő zoknijaitokat, rászorulóknak adományozzuk segélyszervezetek közreműködésével.

1000 Ft kedvezmény: A környezettudatosságodat még egy 1.000 Ft értékű kuponnal is megjutalmazzuk.

2014-es eredményeik:

- 7930 m2 (1 focipályányi) elkészült szigetelőanyag
- 87 kg zokni adomány, rászorulóknak
- 10081 érdeklődő család
- 875 kg beküldött zokni
- 2,5 kg zokni átlagosan családonként (!)

Terveik szerint ősztől már a használt harisnyákat, melltartókat is begyűjtik, hogy a műszálas ruhafélékből az útépítésnél használható geotextíliát készíthessenek – nyilatkozta Csányi Zoltán, a kezdeményezés elindítója delmagyar.hu-nak.

A még használható zoknikat a Szent-Györgyi Albert Rotary Klub és a szegedi ferencesek segítségével juttatják el a rászorulóknak. 

{youtube width="570" height="321"}C0GDbIVjFuE{/youtube}

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek