Veszélybe sodorta a hőség a vadállományt Békésben

17 júl. 2012 Administrator

vadnyulA hőség miatt szomjazik és gyengül a vadállomány Békés megyében, a Maros-hordalékkúp területén szinte nincs felszíni víz. Maguk a vadászok segítenek. 
A vadásztársaságok új itatók építésével próbálnak elegendő vizet juttatni az állatoknak.

A légköri aszály miatt hajnalban is meleg volt a levegő, nem képződött harmat, ami a vadon élő állatok számára életmentő vízforrás nyáron. A megyében tavaly ősszel a szaporodásra alkalmas törzsállomány száma megfelelő volt, a fácánok egyedszáma százezer körül alakult, hasonló volt a mezei nyúlé, és harmincezer az őzeké. A vadállomány és szaporulata azonban 2012-ben elmarad a vadásztársaságok februárban tervezett számaitól.

vadfacanA fácáncsibéket tavasszal a késői fagyok tizedelték, a második költést most az aszály veszélyezteti, az őzgidák legyengülnek a víz- és a friss zöld hiánya következtében. Egyedül a nyúl vészeli át könnyebben ezt az időszakot, lévén, szívósabb és szaporább faj.

Békés megyében 490 ezer hektár a vadászható terület, ebből több mint 200 ezer hektár a felszíni vizekben gyengén ellátott rész. Itt a vadásztársaságok többlet ivóvíz kijuttatásával és új, fóliával bélelt itatóhelyek kialakításával tudnak életmentő mennyiségben vizet juttatni a vadnak.
Békés megyében 78 vadásztársaság gazdálkodik, a társaságok kétharmada naponta több alkalommal juttat vizet az állatoknak, és 30-32 társaság kényszerül többlet vízfelületek kialakítására a vadállomány védelme érdekében – tájékoztatott az MTI.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek