Uniós oltalom alatt a „Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény”

07 júl. 2012 Fekécs Edit

kalocsaipaprikaAz Európai Bizottság bejegyezte a „Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény” elnevezést az oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések közé.   

A Bizottság jelenleg több mint 1000 bejegyzett elnevezést tart nyilván, amelyek között mindössze tíz fűszer, ezen belül (a kalocsaival és a másfél éve bejegyzett szegedivel együtt) öt fűszerpaprika szerepel.

A nyilvántartás egyik előnye, hogy védelmet biztosít az elnevezés használatával való visszaélések ellen, mivel a termék előállítása kizárólag a termékleírásban meghatározott területen, az ott szereplő kritériumok alapján történhet. A másik előny az uniós szimbólum használata, amely beazonosíthatóvá és az európai köztudatban is a legmagasabb minőségű termékek közé emeli ezt a magyar terméket.

boldogasszbarackA bejegyzés napjától - 2012. július 3-tól - kezdődően valamennyi Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény elnevezéssel forgalomba hozott termék címkéjén – összhangban a termékre vonatkozó leírással – meg kell jelennie az „oltalom alatt álló eredetmegjelölés” megjelölésnek és a vonatkozó uniós szimbólumnak.

A bejegyzés eredményeként az uniós nyilvántartás immár tizenegy magyar földrajzi árujelzőt tartalmaz. A Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény mellett a Szegedi (téli)szalámi, a Budapesti téliszalámi, a Csabai kolbász/Csabai vastagkolbász és Gyulai kolbász/Gyulai pároskolbász, valamint a Hajdúsági torma, a Makói (vörös)hagyma, a Gönci kajszibarack, a Szegedi paprika, a Magyar szürkemarha hús és az Alföldi kamillavirágzat szerepel a nyilvántartásban.

 Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek