Újra jól érzik magukat a hódok hazánkban

29 máj. 2012 Horváth Rita

hod2A WWF Magyarország hód visszatelepítési-programja tizenkét éven át sikeresen zajlott, napjainkban már az állomány megfigyelését végzik a szakemberek.

Az állatok nyomon követése az ország több természetvédelmi területén folyik, az összesített adatok szerint a hazai vizek partján élő hódok száma összesen 600 körül lehet.

Az eurázsiai hód Európa legnagyobb testű rágcsálója, legfőbb ismertetőjele nagy metszőfoga, amelynek segítségével akár hatalmas fák törzsét is képes átrágni. Rendkívül jó úszók, azonban a szárazföldre ritkán merészkednek, mert zömök testük és rövid lábuk miatt a vízen kívül esetlenül mozognak. A hód kotorékok ásásával, a lakóhelyéül szolgáló várak és kisebb-nagyobb gátak építésével tudatosan alakítja környezetét, ami minden más állatfajtól megkülönbözteti.

hod1A bundájáért és húsáért folytatott vadászat, valamint az élőhelyek megfogyatkozása miatt idővel földrészünk szinte egész területéről eltűntek ezek az állatok, Magyarországon a XIX. század közepén látták az utolsó példányt. A visszatelepítési programok és a vándorlás eredményeként a huszadik század második felére a hódok ismét elterjedtek Európában, hazánkban pedig az elmúlt tíz évben volt jelentős az állomány növekedése. A WWF Magyarország hód-visszatelepítési programja keretében összesen 234 példányt engedtek szabadon. Azóta folyamatos megfigyeléssel vizsgálják az állomány elterjedését. Az elmúlt évben a hódok száma a Hanságban és a Rába mellett emelkedett leginkább, de a Duna mellett Gemencen is új területeket hódítottak meg a hódok.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek