Új rendelet könnyíti a helyi piacok működését

14 jún. 2012 Vaskor István

parad2A Vidékfejlesztési Minisztérium a helyi piacok számára könnyebben betartható élelmiszer-biztonsági követelményrendszert határoz meg új rendeletében.  

A június 11-étől hatályos rendelet szerint az enyhítés célja, hogy a vidéki emberek megélhetési lehetőségeit javítsa, és a hazai, hagyományos termékek piaci érvényesülését elősegítse.

A piacok létesítését és az ottani árusítást szabályozó korábbi jogszabályi környezet számos tekintetben túlzott terheket, teljesíthetetlen követelményeket rótt a termékeiket kis mennyiségben előállító termelőkre, ezért a szaktárca könnyebben betartható előírásokat alkotott. A területet szabályozó rendeletek nem biztosítottak kellő rugalmasságot az olyan helyi piacok – melyek jelentős mértékben hozzájárulnak a vidék fejlődéséhez – létesítésével és üzemeltetésével kapcsolatosan, amelyeken jellemzően kistermelők kínálják saját terményeiket.

Az új jogszabály megkönnyíti a kistermelők értékesítési lehetőségeit, a helyi termékek forgalmazását, és elősegíti a lakosság egészséges, biztonságos élelmiszerekkel való ellátását.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek