Üdülés falun, mint egykor a nagyinál!

05 jún. 2012 Hankó Gergely

falusilogoxKörnyezetvédelem, falusi turizmus, vidéki programok. Mindezek együtt is megtalálhatóak a sokak által megkedvelt és látogatott új internetes portálon. 
Már egy hónapja elérhető a falusi turizmust népszerűsítő új internetes portál, mely a megszokottól eltérően nemcsak szállásokat és programokat kínál, hanem komplex módon igyekszik bemutatni a vidék esszenciáját. Kulturális kincseket a hagyományőrzéstől a szakrális helyekig; a magyar gasztronómia sokszínűségét a tájjellegű receptektől az ökogazdaságokig; természeti értékeinket az arborétumoktól a nemzeti parkokig. közösségi tereinket a termelői piactól a kézműves kirakodóvásárokig.

robonsonsziget2Nem titkolt cél és vállalás, hogy ezzel a kezdeményezéssel a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége igyekszik felélénkíteni a belföldi turizmust, melynek pozitív gazdasági és társadalmi hatása mellett nem elhanyagolható haszna utazásaink ökológiai lábnyomának csökkentése! Gondoljunk csak bele, hányan utazunk évente Horvátországba, Egyiptomba és különféle egzotikus tájakra több ezer kilométert, miközben alig ismerjük hazánk izgalmas tájegységeit, melyek karnyújtásnyira vannak tőlünk!

Eligazodásunkat segíti egy intelligens térkép is, melyen csak ki kell jelöljük a felfedezni vágyott területet és máris megkapjuk az odavonatkozó aktuális programokat, kulturális örökségeket, túraútvonalakat, borturisztikai bemutatókat és a kedvezményes csomagajánlatokat is! Próbáld ki az interaktív térképet és tűzd ki úticéljaidat!

A falusi turizmust népszerűsítő kezdeményezést felkarolták hazai művészek is, hiszen a „Művészek a Vidékért” elnevezésű kampányhoz huszonegy olyan ismert személyiség csatlakozott, akiket megérint a szelíd turizmus, a természet közelsége, a környezettudatos életforma. Az új oldalon az egyes térségek természeti, kulturális értékeit, gasztronómiáját, a vidéki életet egy-egy színművész, televíziós személyiség mutatja be. A 21 felkért közismert személyiség  között van többek között  Szarvas József, Molnár Piroska,  Sinkó László, Oszter Sándor, Trokán Péter, Buza Sándor, Barabás Évi, Klausmann Viktor, Nádasy Erika.

nagybandoA falusiturizmus.hu honlap részletesen foglalkozik a környezet- és természetvédelemmel, és külön rovatot is indított Ökotipp néven, aktuális hírekkel, programokkal.

2012. június 5-én pedig a 40. Környezetvédelmi Világnap tiszteletére a vidék turisztikai nagykövete, Nagy Bandó András kínált nekünk egy csokor „zöld” programot:

- Számomra Orfűn az egyik legnagyobb ajándék a jó levegő. A Mecsekben barangolva mindig rácsodálkozom a természet szépségére és sokszínűségére. Kirándulás közben szívesen térek be egy-egy faluba, ahol a helyi specialitások mellett szívesen beszélgetek a falubéliekkel. Nagy híve vagyok az ökoturizmusnak, ezért is bátorítok mindenkit az alábbi programok meglátogatására és a honlapon lévő túraútvonalak felfedezésére.

Csodálatos madárvilág túra
2012. június 9.
A Pacsmagi-tavak Természetvédelmi Terület legjelentősebb értékét madárvilága jelenti. A résztvevők a túra során szakvezetéssel járhatják körül a tavakat, a kilátótornyokból pedig cigányrécék, üstökös récék, gémek és számos egyéb madárfaj megfigyelésére nyílik lehetőség.

vasar5Epres Mecseki Élményzuhatag
2012. június 9-10., Cserkút, Biobia Porta
…kemencés, üstös, dagasztós, lekvárfőzős, bóklászós, beszélgetős, danolós… buktás, palacsintás, szörpös, tejfölös, aludttejes, tejszínhabos…

BIOTÁR - Országos Öko Expo és Bio Fesztivál
2012. június 8-10., Sport Beach – Gárdony
A környezet- és egészségtudatosság témakörében közérthető előadások, gyakorlati bemutatók várják a fenntarthatóság eltökélt híveit és a lelkes érdeklődőket. Interaktív családi programok, gyermekműsorok, kreatív foglalkozások, zöld technológiák bemutatója, biotermékek vására vár minden kedves érdeklődőt!

További információ:
Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége
1077 Budapest,Király u.93.
Szalay-Zala Andrea - titkár
06 30/530-1642 - Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek