Testközelből láthatók a bivalyok a mórahalmi rezervátumban

27 ápr. 2012 Administrator

0428bivaly2008 nyarán 45 fiatal bivalyt telepítették a Nagyszéksós-tóhoz azzal a céllal, hogy természetes úton állítsák helyre a terület ökológiai egyensúlyát. 

Európai uniós támogatás révén több épülettel bővült a mórahalmi Nagyszéksós-tónál található bivalyrezervátum: a több mint 600 ezer eurós összköltségvetésű program keretében a magyar-román határ túloldalán, Pécska közelében is fejlesztéseket hajtottak végre.
A tavaly márciusban kezdődött program részeként a vidéki tájba illeszkedő, náddal fedett bivalybeálló épült a tó közelében, kialakítottak egy bemutató- és oktatóházat, egy eszköztároló színt, valamint egy mérőközpontot is, ahol a bivalyok szakszerű tenyésztéséhez szükséges vizsgálatokat végezhetik el. A látogatók a beruházásnak köszönhetően kényelmesen, közvetlen közelről figyelhetik meg az állatok életét.

A természetvédelmi területen található tavat és környékét az elmúlt hatvan esztendőben benőtte a nád. Az állatok kitaposták a nádat, a fiatalabb hajtásokat pedig lelegelték, így ma már szabad vízfelület, a parton pedig rövidfüvű legelő fogadja a látogatókat – írta az MTI.

MTI-fotó: Rosta Tibor

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek