Tanyaprogram: 1,4 milliárd forintot osztanak szét

02 júl. 2015 Administrator

Újra elindítják a tanyafejlesztési programot, az elektronikus pályázati felület július 15-én nyílik meg a Herman Ottó Intézet honlapján - mondta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára.

tanyaA szaktárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatón elmondta: az immáron ötödször meghirdetett program idei keretösszege 1,4 milliárd forint. A programra eddig már több mint 6 milliárd forintot fordított a kormány.

 

A korábbiakhoz hasonlóan, a programot a tanyai gazdálkodás megújítására, a tanyák sajátos értékeinek megőrzésére és a tanyai életmód hátrányainak csökkentésére hirdetik meg. Hat alföldi megyéből, illetve Pest megye déli járásaiból lehet pályázatot benyújtani, a program 724 települést érint.

A programot teljes mértékben hazai forrásból finanszírozzák, így pályázati rendszere egyszerűbb és gyorsabb, mint az uniós pályázatoké - ismertette az államtitkár.

Az önkormányzati térségi fejlesztések keretében a villany nélküli tanyák villamosenergia-ellátásához 50 millió forintos támogatásra pályázhatnak az önkormányzatok, 90 százalékos támogatottság mellett.

 

A települési térségi programokon belül a vízminőségi vizsgálatokra 5 millió forintos támogatást lehet kérni, 100 százalékos támogatottság mellett.

A tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére szolgáló pályázatok keretében kisebb értékű eszközökre - gépkocsira nem -, illetve a szolgálatokkal kapcsolatban lévő civilszervezetek támogatására, esélyegyenlőségi programok indítására, valamint mobil egészségügyi szűrővizsgálatok elvégzésére is lehet pályázni.

tanya1

A tanyagazdaságok fejlesztésére 400 millió forintot különítettek el

A támogatás segítségével be lehet szerezni a termékek előállításához szükséges eszközöket, gépeket, fel lehet újítani a lakó- és gazdálkodó épületeket, bővíteni lehet az állatállományt, szaporítóanyagokat vagy vagyonbiztonsági eszközöket lehet vásárolni. A támogatás felhasználható az egészséges ivóvíz biztosításához szükséges eszközök beszerzésére, egyedi szennyvízkezelési, energiahatékonysági beruházásokhoz - fejtette ki az államtitkár. Az igényelhető támogatás 3 millió forint, a támogatási intenzitás 75 százalék, a fiatal gazdálkodóknál 90 százalék.

A tanyagazdaságok indításához 3 millió forintos támogatást lehet kérni 75 százalékos, a fiatal gazdálkodóknál 90 százalékos támogatottság mellett, erre 150 millió forintot szánnak.

A villamos energiával nem rendelkező tanyák esetében - ahol a villamosenergia-ellátás közösségi megoldása nem lehetséges - 10 millió forintos egyedi támogatásra lehet pályázni 100 százalékos támogatottság mellett.

Tíz programot tudnak támogatni

Két falufejlesztési programot is indítanak több mint 200 millió forintos kerettel, amelyre az egész országból lehet pályázni. A baromfitartási programon belül az állatkihelyezésekhez nyújtanak támogatást oly módon, hogy a szociális mezőgazdasági programban a képzésre, mentorálásra is sort kell keríteni. A zártkerti revitalizációs programmal azt szeretnék elérni, hogy az egyre elhagyatottabb zártkertekbe közösségi részvétellel visszatérjen az élet. Itt is igazoltan őshonos tájfajtáknak a telepítését és megóvását támogatják - mondta az államtitkár. Hozzátette, most tíz programot tudnak támogatni, ami megalapozhat egy kiterjedtebb támogatást a következő években.

 

A hazai finanszírozási program összhangban van az elfogadás alatt álló vidékfejlesztési programmal, ezért számos célterület kimaradt. Ezek között említette a tanyai termékek piacra juttatását - erre jóval jelentősebb források állnak majd rendelkezésre a vidékfejlesztési programon belül - és a külterületi tanyai utak karbantartására szolgáló gépeket.

tanya2

I .  Most is kiírják villany nélküli tanyák lakóépületének alapvető villamos energia ellátását   biztosító egyéni fejlesztésre igényelhető támogatást.

II.  Támogatást a tanyák és az alföldi tanyás térségek megőrzése, fejlesztése érdekében

1.   a működő tanyagazdaságok fejlesztéséhez,

2.   és a tanyával rendelkező, mezőgazdasági tevékenységet igazoltan nem folytató tanyás település tanyáján élő lakosok számára gazdaság  indításához

 

Pályázni csak a tanyás települések  tanyáján élők tudnak. 

Tanyás települések: Bács-Kiskun megye, Békés megye, Csongrád megye, Hajdú-Bihar megye,
Jász-Nagykun-Szolnok megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye összes települése, továbbá Pest
megye Ceglédi, Dabasi, Gyáli, Monori, Nagykátai, Nagykőrösi, Ráckevei, Szigetszentmiklósi,
Vecsési járásának települései;

II/A Támogatható:

a) tanyai lakóépület felújítása,

b) gazdálkodási célú épületek felújítása, építése,
c) gazdálkodási gépek, kisgépek, eszközök fejlesztése, beszerzése,
d) karám, kerítés létesítése, felújítása,
e) szaporító anyag vásárlása, beszerzése,
f) állatállomány kialakítása, bövítése,
g) tanyai termékek feldolgozását biztosító feldolgozó kapacitások létesítése, fejlesztése,
h) tanyagazdaságok energetikai megújítása,
i) egészséges ivóvíz beszerzéséhez szükséges létesítmények beruházása,
j) környezetkímélő, egyedi szennyvíz-kezelés és elhelyezése,
k) tanyai lakó- és vagyonbiztonsági eszközök, rendszerek, valamint a biztonságot fokozó
kommunikációs eszközök beszerzése, telepítése, valamint
l) tanya-tó kialakítása, bövítése.

II/B Főbb feltételek:

•    A pályázat benyújtását megelőző kettő és a folyamatban lévő pénzügyi évben nem használta fel a mezőgazdasági de minimis rendeletben meghatározott 15 OOO euró összegű támogatási keretét.•    A támogatás igénybevételének előfeltétele, hogy a pályázó legkésőbb a pályázat benyújtásáig regisztráltassa magát az MVH-nál vagy igazolja, hogy kérelmezte azt.

•    A működő gazdaságnál: 2015. január l. előtti  időponttól kezdve tanyán, mint lakóhelyén él, és tanyagazdaságban igazoltan mezőgazdasági tevékenységet folytat, és a  2011., 2012. és 2013. évi összes bevétele átlagának legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származott, és átlaga nem haladta meg a nettó nyolcmillió forintot.
•    Az induló gazdaságnál: A rendelet hatálybalépését megelőző időponttól kezdve életvitelszerűen - az ingatlannyilvántartás szerint tanyán, mint lakóhelyén él, és a 2011., 2012. és 2013. évi mezőgazdasági tevékenységből származó bevételének átlaga nem haladta meg a bruttó hatszázezer forintot.

További információ a tanyaprogramról itt.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek