Sastojásokat mentettek Dévaványa határában

11 máj. 2012 Vaskor István

sas1Idén a Túzokvédelmi Állomásra bekerült első mentett tojások a megszokottól eltérően nem túzok fészekaljból, hanem parlagi sas költésből származnak.   

A két tört, fehér színű sastojást április végén mentették meg egy Dévaványa határában fellelhető, ismert parlagi sasfészekből.

A tojások mentését a hím madár váratlan elhullása indokolta, melynek tetemére néhány nappal korábban bukkant egy dévaványai lakos. A kotló tojó madár még körülbelül két napig várhatta párját az élelemmel, de az nem jött többé. A tojó egyedül képtelen kotlani és táplálkozni egyszerre, az éhség miatt viszont el kell hagynia a tojásokat, ami nagy veszélyt jelent azokra. Így a tojások érdekében az egyetlen megoldásnak a mentés bizonyult.

tojasA Kőrös-Maros Nemzeti Park Túzokvédelmi Állomására szállított két sastojás keltetőgépbe került. A napi műszeres vizsgálatok mindkét tojásnál kelés közeli állapotot jeleztek, egyikük már billeg is, így ha minden jól alakul, néhány napon belül napvilágot láthatnak a fokozottan védett, egyenként 1 millió forintos természetvédelmi értékű sasfiókák. A tervek szerint két hetes mesterséges nevelés után kihelyezik őket egy fészekbe, melyben hasonló fejlettségi állapotban lévő parlagi sasfiókák élnek. Ez újabb nagy kihívás elé állítja a madarakat, úgy a félárva sas fiókákat, mint az érdekükben munkálkodó szakembereket is.

Fotó: Czifrák Gábor


Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek