Programokat is kínálnak Szabolcsban a falusi vendéglátók

25 máj. 2012 Administrator

falusijakabvendeghazMár hatvan szálláshely működik a falusi turizmus keretében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol több mint hatszáz vendéget tudnak fogadni egyszerre.

A szabolcsi szálláshelyek kihasználtságán mostanság érződik a recesszió: kevés a vendég, 60 százalék feletti éves foglaltsággal csak három, a tivadari, a szatmárcsekei és a túristvándi falusi vendéglátóhely dicsekedhet.

A megye ugyanakkor az urbanizáció közepette is megőrizte természeti szépségét, tájainak érintetlenségét, továbbá a népi építészet, a műemlékek nagy száma miatt számíthat a falusi turizmus fellendülésére. Az idegenforgalmi vonzerőt erősíti, hogy a vidéki szálláshelyek ma már minőségi programokkal is várják a vendégeket.

falusicsekevendeghazTelepülési, megyei, térségi, sőt határon túli rendezvények, fesztiválok kapcsolódnak a vendéglátáshoz. A programok összehangolását, a falusi vendéglátóhelyek együttműködését segítik a megalakult helyi és térségi turisztikai desztinációs menedzsmentek, az úgynevezett TDM szervezetek is.

Az 1992-ben alakult Falusi Turizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetében vallják, hogy a falusi turizmusnak a jövőben is kiemelt szerepet kell kapnia a vidékfejlesztésben, hiszen jövedelemtermelő képességével és foglalkoztatást javító hatásával nagyban hozzájárul az érintett térségek lakosság-megtartó erejének fokozásához.

A turisták ellátása egyben a falvak agrártermelői számára is lehetőséget jelent, hiszen a vendéglátóhelyeknek értékesíthetik termékeiket. A friss zöldség, gyümölcs és húsellátás mellett a feldolgozott élelmiszeripari termékeket a vendégek magukkal is vihetik, további piacot teremtve a falvak áruinak – írta az MTI.

A fotókon két szatmárcsekei vendégfogadó látható: felül a Jakab Vendégház, alul a Cseke Vendégház.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek