Őshonos fákra cserélik az idegen fafajokat

28 jún. 2012 Administrator

fafajtolgyA tamási székhelyű Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. közel ötszáz hektáros erdőterületen visszaszorítja az idegen fafajokat az őshonos fák érdekében.

A Tolna megyében közel 23 ezer hektárnyi erdőt kezelő, állami tulajdonú zrt. 465 hektár, Natura 2000 által védett területen végzi el az élőhelyek rehabilitációját. A projekt célja egyrészt az értékes erdőtársulásokat veszélyeztető, idegen, invazív fafajok, a bálványfa, a zöld juhar és az akác visszaszorítása, a leromlott egészségi állapotú fenyőállományok átalakítása, valamint a védett magyar tölgyes állomány folyamatos erdőborításának elősegítése.

A Gyulaj Zrt.-hez tartozó erdőknek mintegy harmincnégy százalékát, közel hétezer hektárt borítanak a múlt század második felében telepített idegen fafajok, elsősorban akác és fenyő. Az őshonos fajok közül a területen a cser, a kocsánytalan és a kocsányos tölgy, a gyertyán és az ezüsthárs a jellemző.

A mostani erdőrehabilitáció nem az egybefüggő, gazdaságilag értékes akácállományt érinti, hanem több részletben azokat a területeket, ahol a fenyőállomány leromlott állapotban van, illetve ahol az agresszíven terjedő idegen fajok, köztük főleg a bálványfa veszélyeztetik az őshonos állományokat.

Az erdőgazdaság projektje – melyre 160 millió forintos európai uniós támogatás áll a rendelkezésérevárhatóan szeptemberben kezdődik, és 2014 végén fejeződik be. A beruházás hozzájárul a Pannon régióban veszélyeztetetté vált homoki tölgyesek fennmaradásához is - írta az MTI.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek