Öt új barlangot tártak fel Aggtelek térségében

27 jún. 2012 Administrator

aggtelekAz Aggteleki Nemzeti Parkban (ANP) június végéig befejeződik a 2010-ben megkezdett, és európai uniós forrásból támogatott természetvédelmi beruházás. 

A mintegy 270 millió forintos támogatást az élettelen természeti értékek, barlangok, földtani alapszelvények, földtani természetvédelmi értékeket képviselő bányák és az ezekhez kapcsolódó élővilág hatékony és korszerű megőrzésére, rehabilitációjára fordíthatta a nemrég a hiúzok megmentése érdekében a WWF Magyarországgal összefogott Aggteleki Nemzeti Park.

A pénzből egyebek mellett az Esztramos-hegy tornaszentandrási egykori vasércbányájában található barlangokhoz vezető vágatokat stabilizálták, a mádi Bomboly-bányában a denevéreknek biztosítottak védelmet, megvalósult a Világörökség részét képező Földvári-barlang, valamint a Rejtek-zsomboly természetvédelmi rekonstrukciója, továbbá a Rákóczi 2-es számú barlang természetvédelmi célú kiépítése.

A projekt során öt új barlang tárult fel, közülük egyet méretei, képződményeinek gazdagsága és különlegessége miatt fokozott védettségre terjesztett fel az ANP - tudósított az MTI.

Fotó: anp.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek