Összefogás a hazai hiúzok védelméért

14 máj. 2012 Horváth Rita

hiuz1A hiúzok európai, így magyarországi állománya az utóbbi évszázad során katasztrofális mértékben csökkent, megmentésük csakis összefogással történhet. 

A csökkenés oka részben az vadászat, valamit a megfelelő zavartalan élőhelyek kiterjedésének drámai leszűkülésében keresendő. Az elmúlt néhány évtized védelmi tevékenységének következtében ha nem is emelkedett, de csökkenésének üteme lelassult, egyes helyeken újra megjelent, így hazánkban is. 

A hazai állomány stabilizásása, populáció egyedszámának növelése összetett feladat, melyben az erdő- és vadgazdálkodás, a természetvédelem szakembereinek együttműködése nélkül nehezen megvalósítható.

hiuz2Ennek szellemében tervezik hiúzegyed befogását a WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park szakemberei: az állat mozgását rádiótelemetriás nyomkövetővel kísérhetik figyelemmel – írta az MTI.

Programjuk elsődleges célja az élőhelyek védelme, a háborítatlan vidéki erdőterületek megőrzése, amihez szorosan kapcsolódik a nagyragadozó kutatásának támogatása. Ennek része az a monitoring rendszer, amellyel a nemzeti park szakemberei igyekeznek megfigyelni a hazánkba újra visszatérő hiúzok mozgását és szokásait.
Közeli terveik szerint hiúzbefogókat helyeznek el az állat előfordulási helyen, és szerencsés esetben a befogott hiúzra rádiótelemetriás nyakörvet helyeznek fel. Így még pontosabb információkat nyerhetnek a populációt illetően.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek