Mire ügyeljünk, ha virágot vásárolunk?

09 júl. 2012 Vaskor Máté

viragok-gardencorner_netVirágok vásárlásakor sok mindenre oda kell figyelnünk. Mi összeszedtük a leggyakoribb hibákat, amiket elkövetünk kertünk ékességeinek beszerzésekor.

Számtalanszor adódik olyan helyzet, hogy csak egy tulipán, rózsa, muskátli, vagy bármilyen virág megvásárlásakor, vagy elültetése után néhány nappal döbbenünk rá, hogy rosszul döntöttünk.

 

Mi most nem csak a problémákkal, hanem azok válaszaival is kitálalunk.

Hiba: A virágot nézzük, a lombozatot nem.

Megoldás: Szinte minden virág gyönyörű abban a periódusban, amikor virágzik. Ám érdemes átgondolnunk, hogy milyen lesz az év hátralévő részében. Fontos tehát megnéznünk a növény leveleit és szerkezetét. Ilyen példányok közé tartozik a díszcsalán, és még jó pár dekoratív fűféle, amely mind a négy évszakban szemet gyönyörködtető látványt teremt.

Hiba: Túl sok azonos fajta virágot vásárlunk.

Megoldás: Ha változatos kertet szeretnél, akkor mindenféle növényből csak egyet-kettőt vigyél haza. Háromféle növény a minimumszükséglet egy igényes, éjszaka jól megvilágított udvar elkészítéséhez.

viragok-countryliving_comHiba: Beteg növényeket szerzünk be.

Megoldás: A virágok levelei sokat elárulhatnak az egészségéről. A barna, sárga vagy fonnyadt levelű egyedekről mondjunk le. Szintén ellenőriznünk kell a levéltetvek, és a takácsatkák jelenlétét is, ha nem szeretnénk, hogy kártevővel legyen tele a portánk.

Hiba: Virágba borult növényeket választunk.

Megoldás: Ne csábuljunk el, ha telt virágot fedezünk fel a vidéki virágosnál. Keressük az egészséges rügyeket és a kövér lombokat, aminek aztán otthonunkban lesz majd meg a böjtje.

Hiba: Rossz gyökérzetű növények mellett döntünk.

Megoldás: Könnyen észrevehető a cserép alján összezsúfolódó gyökerek tömkelege. A kusza gyökerek hamar elhalnak, és ettől a pillanattól kezdve nem táplálják tovább a virágot.

Hiba: Figyelmen kívül hagyjuk a címkéket.

Megoldás: A címkék olykor hasznos információkat adhatnak számunkra. A növény fény- és vízigénye mellett várható kifejlett méretét is megadja a papírdarab.

viragok-torch-kindlers_comHiba: Nem vesszük figyelembe kertünk méretét.

Megoldás: Könnyű opció, ha magunkkal viszünk egy képet az udvarunkról a kertészboltba. Az alkalmazottak segíteni fognak eldönteni, hogy mennyi és milyen színű virágra van szükségünk.

Hiba: Elrontjuk a színösszeállítást.

Megoldás: Minden szín lehet szép, de együtt közel sem biztos, hogy jól is mutatnak. A vásárolt növényekre mindig összességében kell ezért tekintenünk. Mielőtt elindulunk vásárolni, határozzuk el, hogy inkább hideg (kék, esetleg bíbor), vagy meleg (narancs, piros, sárga) színekkel kívánjuk megtölteni a gondosan gyepesített kertet.

Hiba: Túl sokat várunk az ültetéssel.

Megoldás: Próbáljuk meg mihamarabb a kerti földbe áthelyezni a virágokat. Gyorsabban eldöntheted, hogy hova is ültesd, ha először a cseréppel együtt rakod a helyére, hogy úgy hogyan mutat. Ha mindenképp késleltetni szeretnéd az ültetést, akkor okvetlenül tartsd árnyékban a növényeket.

Hiba: Egyedül szeretnénk megoldani az ültetés ütemezését.

Megoldás: A vidéki kertészetekben azért vannak az alkalmazottak, hogy segítsenek rajtunk. Próbáljunk meg minél több kérdést feltenni nekik, hisz ők szakértők, és többnyire ebben a szakmában dolgoznak évek óta.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek