Milyen volt a vidéki gazdálkodás a múlt század közepén?

22 ápr. 2012 Vaskor István

parasztdebrecen1A Magyar Mezőgazdasági Múzeum az 1896. évi alapításától kezdődően egészen napjainkig gyűjti a magyar mezőgazdasággal kapcsolatos tárgyakat, emlékeket.
Most a magyar mezőgazdasággal kapcsolatos fotódokumentáció kibővítése, teljesebbé tétele érdekében digitális fotópályázatot hirdettek azok számára, akik rendelkeznek 20. századi (elsősorban az 50-es, 60-as évekből származó) mezőgazdasági témájú fényképekkel.
Emlékszel még, hol és mikor készült az az érdekes kép a szüleidről, nagyszüleidről? Van olyan fotó a családi albumban, amelyhez kedves emlékek fűznek, és szívesen megosztanád másokkal? Segíts gyarapítani az emlékezetünket! Töltsd fel a képet, és nyerj!– olvasható a múzeum felhívásában, mely itt érhető el.
A vidéki családok életéből, háztáji gazdaságok mindennapjaiból származó felvételek mellett szívesen várják az agrár-szakmákban tevékenykedőktől is fényképeket, melyek a magyar mezőgazdaság különféle területeit mutatják be, egyebek mellett a következő témákban:
szurkek- mezőgazdasági munkák, termények betakarítása, feldolgozása, hasznosítása,
- kalákában, családi, baráti közösségekben végzett tevékenységek (pl. szüret, disznóvágás),
- termények tárolására, állattartásra használt épületek, építmények,
- munka- és szállítóeszközök, vásárok, piacozás illetve termék- és terménybemutatók,
- fényképek állatokról (pl. magyar őshonos állatfajták),
- erdészet, vadgazdálkodás, vadászat, halászat, horgászat,
- mezőgazdasággal kapcsolatos műhelyek (pl. kádár), üzemek (pl. hús- és tejfeldolgozás),
- egykori mezőgazdasági képzések, bemutatók, vizsgák alkalmával készült képek.
Az eredményhirdetés június 8-án lesz a honlapon. Az első díj egy hétvégi nyaralás Keszthelyen, a második helyezett két belépőjegyet nyer a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatra, a harmadik díj pedig könyvjutalom. A közönség által legjobbnak ítélt képek készítője vagy tulajdonosa az őszi Márton-napi családi rendezvényen vehet részt a Mezőgazdasági Múzeumban.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek