„Mert tavasszal kihajtáskor, minden ember lehet pásztor”

29 ápr. 2012 Vaskor István

hortobagyA hortobágyi pusztán a pásztorok legjelesebb ünnepe az évszázadok óta minden esztendőben megtartott, sok érdeklődőt vonzó Szent György-napi kihajtás. 
Az idei, április 28-i látványos és vidám programok is a pásztoréletet mutatták be. A népi bölcsesség szerint tavasszal, a kihajtáskor minden ember lehet pásztor, de ősszel, a „szoruláskor” a behajtásnál az a pásztor, aki elszámol, azaz nagy felelősséget jelent hónapokig jobbára egyedül lenni az állatok körül.

A jószágok kora tavasztól – Szent György napjától - a legelőket járják. A pásztor felelősséggel tartozik a rábízott állatokért, ezért a hagyományok szerint a gazdával közösen megszámolt jószágok számát fába rótták, a rovásfa egyik fele a pásztornál, a másik a gazdánál maradt. Ezt a hagyományt ápolják Szent György hetének szombatján Hortobágy vásárterén, ahol télbúcsúztatásra és a tavasz köszöntésére az öreg pásztorok és a kisbojtárok a vidéki szokásoknak megfelelően pásztortüzet is gyújtanak. A nap fénypontja természetesen a karikásostor csergetéssel jelzett kihajtás a kilenclyukú hídon át.

Felvételünkön pásztorok állnak szürkemarhák előtt Hortobágyon, a piactéren. A hagyományos Szent György-napi kihajtási ünnep keretén belül, a jószágokat a kilenclyukú hídon keresztül hajtották a piactérre.

MTI-fotó: Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek