Melyik faj lesz az év madara?

16 ápr. 2012 Nagy Judit

evmadarabagolyA Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indította útjára az „Év madara” programot, mely az évek során egyre népszerűbb lett. 
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indította útjára az „Év madara” programot. A tavalyi év pozitív tapasztalatai alapján idén is az ország lakossága dönthet arról, hogy melyik legyen a következő év madárfaja, melyikért szeretnének többet tenni az emberek. A május 15-ig tartó internetes szavazás végén a legtöbb voksot kapott faj lesz 2013. év madara, és az MME ez alapján indítja el a jövő évi kampány előkészítését. Idén három fajra lehet szavazni, íme a „jelöltek”:
evmadarafurjErdei fülesbagoly: leggyakoribb és egyben legismertebb bagolyfajunk. Fészkelő fajként a településeinket, a falvak mellett a nagyvárosokat is meghódította.

Fürj: a nyílt, sík- és dombvidéki mezőgazdasági területek és száraz gyepek országszerte elterjedt, területenként eltérő gyakoriságú madara.

Gyurgyalag: főleg nagyobb termetű repülő rovarokkal táplálkozik, és mint az ilyen fajok általában, a legkorábban elvonulók − a telet Afrikában tölti − és a legkésőbb érkezők közé tartozik.
evmadaragyurgyalagAz „Év madara” program célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak (például: gazdálkodók, vadászok, pedagógusok) különösen fontos szerepe van, illetve olyan létező érdekütközésekre, konfliktusokra hívja fel a figyelmet, melyet fel kell oldani. Az év madarának csak olyan fajt választanak, melynek folyamatos védelmében az egyesület tevőlegesen részt is vesz.

Ismerkedj meg a három fajjal, és szavazz Te is!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek