Madarakat véd a Bükki Nemzeti Park

02 júl. 2012 Administrator

bukkinemzetiparkÚj beruházással óvják majd a madarak Dél-Borsodba, ahol sok védett és fokozottan védett madár szenved áramütést a szigeteletlen szabadvezetékek miatt.

A Bükki Nemzeti Park (BNP) a közelmúltban lezajlott békamentést követően most 527 millió forintos beruházást készít elő az új célok megvalósítására. A projekt keretében a borsodi Mezőség 456 kilométer hosszú, még burkolatlan középfeszültségű szabadvezeték-szakaszai madárvédelmi szempontból veszélyes vezetékeinek és oszlopelemeinek burkolása, madárbarát átalakítása, cseréje történik meg, a tervek szerint 2015 tavaszára. A BNP a beruházástól azt várja, hogy jelentősen csökken a dél-borsodi tájegysége területén költő és vonuló madarak áramütés, illetve a vezetékeknek ütközés okozta pusztulása. A dél-borsodi tájegységben található szabadvezeték-szakaszok országos jelentőségű természetvédelmi területeket, valamint Natura 2000 területeket érintenek.

Az országosan is egyedülálló program nem egy-egy kisebb terület, hanem egy egész tájegység együttes kezelését kívánja megoldani, összehangolni, így madárvédelmi átalakításokkal kiegészített, többnyire egységes műszaki tartalmú vezetékhálózat alakul ki, amely mintaterületként szolgálhat - írta az MTI.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek