Kézművesportát adtak át a varsányi hagyományőrző fesztiválon

24 jún. 2012 Vaskor István

varsany2Négy napon át a folklór, a hagyományőrzés és a kézművesség játszotta a főszerepet a festői környezetben elterülő Nógrád megyei faluban, Varsányban.   

A dinamikusan fejlődő településen évek óta rendeznek hasonló programokat, ám a mostani, június 21-24. között szervezett nemzetközi programkavalkád talán minden korábbit felülmúlt. Ezt igazolta a négy nap alatt a faluba ellátogatók egybehangzó véleménye, nem különben a helyieké, illetve Varsány – lengyel, szlovák, román és bajor – testvértelepüléseinek képviselőié. Az időjárás is kegyeibe fogadta a szervezőket, élükön a helyi önkormányzatot és néhány civil szervezetet.

varsany1A rendezvény június 21-én a nemzetközi kézműves kiállítás megnyitójával kezdődött. A tárlaton Nógrád megyei, illetve a szlovákiai – Ragyolc és Fülek – kézművesek remekeit mutatták be az érdeklődőknek. Míves alkotások – egyebek mellett szalma- és rongybabák, hímes tojások, népművészeti babák, kerámiák, csuhék, hímzések, horgolások, kovácsolt termékek és fafaragások – mutatták meg, hogy Palócföldön őrzik a vidéki hagyományos kézműves mesterségeket.

A program második napján Varsány mutatta meg értékeit az érdeklődőknek. Az „Élő népművészet, településünk hagyományai” elnevezésű program keretében viselet bemutatót tartottak, lehetőség nyílott babakészítésre és hímzésre, a közösségi házban pedig a helyben előállított sajtokat és mézeket vásárolhattak az ínyencségek kedvelői.

varsany3A rendezvény csúcspontja a szombati „Tájak, ízek, kultúrák” elnevezésű fesztivál volt, melyet immár hatodik alkalommal rendeztek Varsányban. Már a kora reggeli órákban megkezdődött a sütés-főzés: katlanokban és kemencékben készültek a palóc gasztronómia remekei, melyeket délidőtől a varsányi menyecskék kínáltak a szép számban összesereglett vendégeknek. A fesztivál színpadán egész napon át egymást követték a hagyományőrző néptáncsoportok és együttesek, közben kora délután ünnepélyes keretek között adták át rendeltetésének a Kézművesportát. A régi parasztházat 2008-ban vásárolta meg a Nógrád Turizmusáért Egyesület: az épület lesz a megyei falusi vendéglátók és a megyei kézműves egyesületek székhelye, valamint a kézművesek alkotóháza is. A portán két vendégszobát és két, különböző foglalkozásokra alkalmas műhelyt alakítottak ki. Az 50 fő befogadására alkalmas nyitott színben kemencével is lehet dolgozni.

A rendezvénysorozat vasárnapi zárónapján a Kézművesportán aktivizálhatták magukat az érdeklődők, akik betekinthettek a varsányi Király Bálint kovácsmester szakmai titkaiba, a nógrádsipeki Kanyó Balázs pedig a fafaragás művészetébe avatta be a kíváncsiskodókat.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek