Keveset kínálnak a termelőknek. Fán maradhat a hazai meggy?

25 jún. 2015 Erdei Gabriella
A termelők és a feldolgozók nem tudtak megállapodni, de a meggyet mégis leszedik.

meggy3 copyAhogyan arról az Agroinform.hu beszámolt, javában dúl a meggyháború . Hiába indult el idén a szezon, komoly árvita zajlik a termelők és a felvásárlók között. A meggytermesztők sérelmezik, hogy a 2014-es évhez képest 20-30%-kal alacsonyabb termésért még az önköltségi, azaz kilónként 100 forintot sem adnák meg a feldolgozók. A legnagyobb hazai meggytermesztők ezért összefogtak és szándéknyilatkozatukban kijelentették, hogy akár saját káruk árán is, de nem kezdik meg a betakarítást és nem hajlandóak átadni a meggyet 60-70 forintos kilónkénti összegért.

meggy copy

A napokban találkoztak a gazdák a Parmen Konzervipari Zrt., a Gloster Kft. és a Szatmári Konzervgyár Kft., vagyis a három legnagyobb magyar feldolgozó képviselőivel, hogy egyeztessenek a kialakult helyzetről. A találkozón nem született megállapodás. A többkörös, négy órás egyeztetés után számtalan verziót átbeszélve végül a feldolgozók a következő ajánlatot tették: 80 forintot fizetnének a még fán lévő érdi bőtermőre, a további fajtákért pedig 75 forintos árat adnának. A termelők az ajánlatot nem fogadták el. Egyelőre úgy tűnik, hogy mind a gazdák, mind a feldolgozók ragaszkodnak az álláspontjukhoz. A magyar feldolgozókkal újabb tárgyalások várhatók – mondta Keczkó Péter, a nagycserkészi Penta TÉSZ elnöke.

A friss meggy külföldre megy?

Habár a magyar konzervgyárak a kért összeget egyelőre nem adják meg a gazdáknak, a gyümölcsszedő gépek mégis munkába álltak. A friss meggynek többek között Romániában, Lengyelországban és Szerbiában is piacot lehet találni. Sikerült megállapodást kötni egy lengyel léüzemmel, akik kifizetik a kilónkénti 100 forintos – vagyis az önköltségi – árat. Első körben 1000 tonna meggy átvételére szerződtek.

meggy4

Termelői oldalra körvonalazódik egy kezdeményezés, miszerint jövő héttől meggykóstolást tartanak az ország több pontján. A magyar meggy lakossági ára attól függően, hogy közvetlenül a termelőtől vagy egyéb értékesítési pontról vásárolják, 250-400 forint között mozog. Korábban tízezer tonnára becsülték a magyar lakosság friss zöldség- és gyümölcs fogyasztását, ami az elmúlt húsz évben a felére csökkent vissza. A kiemelten jó beltartalmi értékei, élettani hatásai miatt funkcionális élelmiszerré kell tenni a meggyet – mondta Csizmadia György, a Magyar Gyümölcs Szövetség elnöke, a Gyümölcstermelők Bizottságának vezetőségi tagja és a FruitVeb alelnöke.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek