Környezet- és vásárlóbarát program az ökocimkés termékek népszerűsítéséért

31 okt. 2015 Administrator

Eddig Magyarországon 18-an regisztráltak uniós ökocímke védjegy használatához 884 termékkel, míg a belföldi „Környezetbarát Termék” védjegyet 17 regisztrált használja, 323 termékre.

 

 

Háromoldalú környezetügyi partnerségi megállapodást írt alá a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a CO-OP Hungary Zrt., valamint a Környezetbarát Termékek Nonprofit Kft. A megállapodással környezetbarát mintaprojektet indítottak az ökocímkével rendelkező termékek népszerűsítésére.
 

Az ökocímkés körbe olyan termékek kerülhetnek be, amelyeknek az előállítása más termékekkel összevetve anyag- és energiatakarékos, veszélyes anyagot nem, vagy csak csekély mértékben tartalmaznak, továbbá egész életciklusuk során kevésbé hatnak károsan a környezetre, az emberek egészségére.

 

 

A most elindított környezetbarát mintaprogram alkalmas lehet következtetések levonására, a tapasztalatok összegzésére a tekintetben, hogy miként lehet terjeszteni ezt a modellt a kereskedelem egész területén. A fogyasztók manapság egyre inkább keresik a környezetbarát termékeket és szolgáltatásokat, annak érdekében pedig, hogy az emberek megtalálják ezeket az árukat és szolgáltatásokat, segítenek a különféle ökocímkék az árukon; például a nemzeti „Környezetbarát Termék” védjegy és az uniós EU Ecolabel.
 

A 14 hónapig tartó környezetbarát mintaprogram ideje alatt szeretnének létrehozni egy olyan kereskedelmi feltételrendszert, amelynek alapján környezetbaráttá lehet minősíteni az üzleteket. Ennek érdekében megvizsgálják a kereskedelem működési mechanizmusait, például mit igényelnek a vevők, milyen árukat keresnek - írta az MTI.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek