Jövőre minden eddiginél több támogatást kapnak a gazdák

18 júl. 2012 Vaskor Máté

gazda2Az eddiginél nagyobb támogatást kapnak jövőre a gazdák a szaktárca 2013-ra tervezett költségvetéséből. 776 milliárd forintra számíthatnak a termelők.

Ezt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei gazdák előtt mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Jászapátiban.

A megyében 591 benyújtott földhaszonbérleti pályázatból eddig 206 szerződés született. A nyertes gazdák számára szervezett gazdafórumon a tárcavezető kiemelte: a Vidékfejlesztési Minisztérium 2013. évi költségvetés tervezete a közvetlen uniós támogatásokkal együtt 17 százalékkal több a 2012-ben felhasználható pénzeknél.

A földhaszonbérletre, mintegy 18 ezer hektár területre csaknem 900-an pályáztak eredményesen. Olyan helyi mezőgazdasági vállalkozók is földhöz juthatnak a pályázati rendszer révén, akiknek eddig erre nem volt lehetőségük. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél (NFA) folyamatos az igények elbírálása, így néhány napon belül a sikeres pályázatok száma eléri az ezret

diszno1A földtörvénytervezet elkészítésénél a föld magyar kézben tartása volt a legfontosabb szempont. A legeredményesebb nyugat-európai szabályozásokat figyelembe véve alkottak törvényt, hogy a vidéken élők generációkon át földműveléssel foglalkozhassanak.
A költségvetésben szereplő sertésprogram 2,6 milliárd forinttal indul, s jövőre 500 millió forinttal magasabb összeg, csaknem két milliárd forint lesz fordítható a rendkívül sikeres tanyafejlesztési programra is. Az osztatlan földtulajdon megszüntetésével kapcsolatos kiadásokra 1,5 milliárd forinttal több, vagyis 2 milliárd forint kiadás lesz teljesíthető.

A tárcavezető az aszály miatt az Európai Bizottsághoz fordult a magyar gazdák kárenyhítése érdekében. A kormány úgy döntött, hogy az Európai Unió válaszától függetlenül  nemzeti forrásból már idén ősszel megkezdi a mintegy 157 milliárd forintnyi közvetlen támogatások  kifizetését.

Forrás: VM Sajtóirodája

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek