Harminc év alatt madarak milliói tűntek el kontinensünkről

19 júl. 2012 Vaskor István

pusztaisas300 millió madár tűnt el az európai agrárélőhelyekről az elmúlt 30 évben, ami 52 százalékos csökkenést mutat – derült ki a számadat egy kutatás során.

A mezőgazdasági területekhez kötődő madárfajok számának alakulása jól jelzi az európai élelmiszerbiztonság szempontjából kulcsfontosságú régiók környezeti állapotát, így ez nem csak természetvédelmi szempontból riasztó az MME ernyőszervezete, a BirdLife International és az Európai Madárszámlálási Tanács adata.

A helyzet Magyarországon sem jobb, az agrárélőhelyek indikátor madárfajok állománya 2005 óta folyamatosan csökken, a legrosszabb értékeket 2009 és 2011 között mérte az MME.

„Ez a tendencia csak az európai Közös Agrárpolitika valódi zöldítésével fordítható meg, amely érinti a közvetlen agrártámogatásokat és a kötelezően vidékfejlesztésre fordított pénzek arányát is. A jelenlegi agrárpolitika a vegyi anyagok túlzott használatával, a környezet sokszínűségének csökkentésével hatalmas veszteségeket eredményezett a mezőgazdasági területek ökológiai rendszereiben” – fogalmazott Halmos Gergő, az MME ügyvezető igazgatója.

varjuAz egyes madárfajok állománycsökkenése messze nem csak az ornitológusok és a madármegfigyelők problémája. A csökkenés környezetünk állapotának drasztikus leromlását jelzi, ami mindenkit cselekvésre kell, hogy ösztönözzön.

Hazánkban az MME által 1999. óta működtetett Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) szolgáltatja az adatokat az európai programhoz, melyben az MME sok száz önkéntese felmérője dolgozik immáron 14 éve. A felmérők, a hazánk főbb élőhely-típusaira reprezentatív madárszámlálási munka során, április közepe és június eleje között két alkalommal látogatják meg évről évre a kisorsolt mintaterületeiket, ahol standard módszerekkel számba veszik az ott előforduló madárfajokat.

Forrás: mme.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek