Fokozottan vigyáznak a nászrepülő kérészekre a Tiszán

14 jún. 2012 Administrator

tiszaviragA következő hetekben a szokásosnál is sűrűbb járőrözéssel őrködnek a kérészek biztonsága felett a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai.

A hamarosan kezdődő tiszavirágzás idején, június közepén nemcsak az illetékességi területükhöz tartozó Tisza- és mellékfolyói szakaszokon, hanem az együttműködési megállapodások alapján ellenőrzött mesterséges vizeken, így a Tisza-tavon is fokozottan figyelnek majd a kérészek nászrepülésének zavartalanságára.

A rajzás előtt a vízirendőrök ezekben a napokban adatgyűjtést végeznek a Tisza mentén dolgozó komposok, kikötősök és hajósok körében, hogy minél pontosabb információkkal rendelkezzenek a tiszavirágzás várható időpontjáról. Az érintett vidéken dolgozó természetvédelmi egyesületek és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei is segítik a kapitányság munkáját.

A tiszavirág (Palingenia longicauda) védett rovarfaj, amelynek természetvédelmi értéke egyedenként kétezer forint. A rovar élő és elhullott példányainak gyűjtése egyaránt tilos. A tiszavirág napjainkban már csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján fordul elő tömegesen.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek