Erdély népviselete és népművészete Endrefalván

22 júl. 2012 Administrator

endrefalva1Erdély magyar népviseleteinek és népművészetének keresztmetszetét mutatja be egy magángyűjteményből rendezett kiállítás a Nógrád megyei Endrefalván.  

Az Erdélyből származó Konthur Mária előadóművész, zenetanár Németországból hazatelepülve első alkalommal teszi lehetővé, hogy néprajzi gyűjteményét ilyen nagyságrendben megismerhesse a közönség. A páratlan anyag csaknem 40 év gyűjtőmunkájának eredménye.

A II. András Közösségi Házban 150 négyzetméteres területet foglal el a tárlat, amelyen a nagyobb erdélyi tájegységek női, férfi és gyermek viseletei kapnak helyet, így Székelyföld, Kalotaszeg, Mezőség, Gyimes és Moldva öltözékei, többségükben régi és pótolhatatlan ruhadarabok.

A több száz darabból álló anyag hűen mutatja be az erdélyi népviseletek gazdagságát és változatosságát. A viseletek mellett szőtteseket, szedettes és varrottas kézimunkákat, valamint Korond jellegzetes kerámiáit is kiállítják.

A gyűjtésben több alkalommal részt vett Kallós Zoltán neves néprajz- és zenekutató is. A tárlat augusztus 20-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek