Emlékeznek gidáik hangjára az anyakecskék

22 jún. 2012 Administrator

anyakecskeAz anyakecskék akár egy évvel az elválasztás után is felismerik gidáik hangját – állapították meg tudósok egy, a napokban megjelentetett tanulmányban.

Az angol tudósok kilenc törpekecske anyát és azok kicsinyeit figyelték meg 2009 és 2011 között. A gidák öthetes korában vették fel a kis állatok hangját, majd 12-18 hónappal később lejátszották a hangfelvételeket az anyaállatoknak. Mint kiderült, az anyaállatok nemcsak öthetes korukban ismerték fel kicsinyeik hangját, hanem képesek voltak megkülönböztetni a gidákat az elválasztás után egy évvel is.

Az állatok esetében a többéves követéses kutatás nehézségekbe ütközik, ezért csak néhány faj esetében mérték fel a hosszú távú emlékezést és felismerést. Ám a vizsgálatok kimutatták, hogy az állatok emlékeznek a számukra „társadalmilag” fontos partnerekre.
Ez a magatartás segíti elő a kapcsolatok fenntartását az anyakecskék és lányaik között, valamint meggátolja azt, hogy fiaikkal párosodjanak évek múlva, amikor a bakkecskék ivarérett korba lépnek – írta tudósításában az MTI.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek