Elkezdődött az őszi árpa aratása

23 jún. 2012 Fekécs Edit

aratasA múlt héten elkezdődött az őszi árpa betakarítása az ország középső, valamint déli fekvésű megyéiben - olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében. 

Az első napok eredményei alapján elmondható, hogy az őszi árpa hozamával kapcsolatos becsléseknek sikerült jó közelítéssel belőni a termésátlagokat, így ez termőhelytől függően Bács-Kiskun megyében 2,5-4,0 tonna, Baranya megyében pedig 4,5-5,0 tonna között mozog hektáronként. Néhány nap múlva a többi déli fekvésű megyében, illetve az Alföldön is megkezdődhet az őszi árpa aratása. Amennyiben az időjárás is kegyes az aratókhoz, abban az esetben e hét elején az ország nagy részén is elindulhat az őszi árpa a betakarítása.

Országosan mintegy 178 ezer hektárról kerülhet őszi árpa a raktárakba. Amennyiben a termésbecslés 3,6 t/ha-os termésátlagával számolunk, körülbelül 650 ezer tonna körüli termény betakarítása várható. A jelenlegi nagy forróságnak köszönhetően Péter-Pálra már az őszi búza aratása is elkezdődhet a homokosabb területeken, illetve a déli megyékben, feltéve, ha továbbra is marad a száraz és forró időjárás.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek