Elképesztő összegért kelt el a világ legdrágább szőlőfürtje

09 júl. 2015 Administrator

Szemenként csaknem 80 ezer forintnak megfelelő rekordáron kelt el fürt különleges minőségű piros szőlő Japánban, a szezon első árverésén.

szőlő

Egy helyi szállodaigazgató a tavalyi 550 ezer jenes rekordárat csaknem kétszeresen felülmúlva kereken egymillió jent (2,36 millió forint) fizetett egy fürt Ruby Roman fajtájú étkezési szőlőért egy árverésen, amelyet a közép-japán Isikava kormányzóságban fekvő Kazanava város nagybani piacán tartottak csütörtökön. 

Az aukción 30 fürtöt bocsátottak áruba a tűzpiros héjú és magas, legalább 18 százalék cukortartalmú szőlőfajtából, amelyet a helyi mezőgazdaság fellendítése céljából nemesítettek. A prefektúrában 2008 óta termesztik a Ruby Romant, amelyből az első fürt annak idején 100 ezer jenért (223 ezer forint) kelt el. 

Harminc szem

A világrekorder szőlőfürt 700 grammot nyom, szemben az árverésre bocsátott többi fürt 600 grammos átlagsúlyával. Harminc szem szőlő található rajta, vagyis egy szőlőszem átszámítva 78,8 ezer forintba került a győztes licitálónak.

A Ruby Roman-szőlőszemek akár golflabda-nagyságúra is megnőhetnek. A csaknem 80 ezer forintos szőlőszemeket desszertként szolgálják majd fel vacsora mellé a kazanavai szállodában.

A térségbeli gazdálkodók szövetkezete szeptember elejéig 18 ezer Ruby Roman-fürt leszállítását tervezi.

A japánok szívesen fizetnek csillagászati árat a szezon első gyümölcseiért, mert azok megszerzése komoly presztízst jelent. A távol-keleti szigetországban egyébként is luxusnak számít a gyümölcs, nem ritka, hogy értékes ajándékként vásárolják - írja az MTI.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek