Deres pad és kaloda is látható a nagyvázsonyi vármúzeumban

13 máj. 2012 Administrator

nagyvazsonyvarÚj tárgyakkal és látnivalókkal bővült a középkori életet bemutató kiállítás a Balaton-felvidék lankái közül kiemelkedő nagyvázsonyi Kinizsi-várban.   

A négyemeletes lakótorony legalsó szintjén található, korhűen berendezett várbörtönben láthatóak lesznek olyan büntetéshez használt eszközök is, mint a deres pad és a kaloda. Az állagmegóvás mellett gondot fordítottak a fegyverkiállítás kiegészítésére is, amely a barbakánban, azaz kapuerődben tekinthető meg. Az állandó kiállítások mellett látogatható a kőtár és Kinizsi Pál kápolnája is.

A középkori várat a 15. században emelték a Vezsenyiek, majd a család kihalása után, 1472-ben Kinizsi Pál hadvezér kapta meg vitézségéért Hunyadi Mátyás királytól. Az 1700-as évektől elvesztette jelentőségét; az utolsó katonai jellegű összecsapást a Rákóczi-szabadságharc idején vívták falai előtt, majd az uradalom börtönéül használták lassan pusztuló épületeit. A használaton kívüli vidéki erődítmény régészeti feltárása és felújítása 1955-ben kezdődött meg - mondta el Barabás Borbála várkapitány az MTI-nek.
Fotó: kinizsivar.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek