Csodaszép nemzeti virágok nyomában: a levendulától a tulipánig

06 júl. 2015 Administrator

Tudtad, hogy Magyarország hivatalos nemzeti virága a tulipán? Nem véletlenül imádjuk annyira, az egyik leggyakoribb növény, ami egyaránt előfordul a kis kertekben és a köztereken, illetve parkokban. A kézműves iparban is gyakori szimbólumunk.

csodavirag3A teljesség igénye nélkül kiválasztottunk 10 európai országot és nemzeti növényüket, melyekről nagyon érdekes dolgokat tudtunk meg, amiket most veletek is megosztunk.

Ausztria – havasi gyopár

Az apró, csillagformájú fehér virág gyakori jelenség Ausztria hegyeiben, igaz nagyon rovid ideig virágzik. A mintát dekorációra is előszeretettel használják szomszédaink. Az osztrák kétcentesen is ez a virág szerepel. A nagy méretű havasi gyopárnak varázserőt is tulajdonítottak a mondavilágban.

Belgium – pipacs

A piros kis mezei virág májusban meghatározó látványt nyújt a mezőkön és dombokon. Egyébként az egyik legegyszerűbben termeszthető vadvirág. Belgiumban az elesett katonák sírján pipacs nőtt az első világháborúban egy ütközet után, amelyről az egyik alezredes még verset is írt. Azóta a pipacs nemcsak Belgium, hanem az elesett katonák szimbóluma világszerte.

csodavirag2John McCrae: Flandria mezején

Flandria mezején pipacsok nőnek
Keresztjei közt egy temetőnek
Ez jelöli a mi helyünket; 
s bár fenn az égen
Még bátran szól a pacsirta ének
Lenn, az ágyúdörgésben 
nem hallod őket. (Fordította: Nika Géza)

Horvátország – írisz

A lila horvát írisz Horvátország északi és észak-nyugati területein honos. A horvát nyelvű neve a villámlás és mennydörgés istenének nevéből származik. A monda szerint ott nőttek perunikák, ahol Perun isten tüzes nyilai földet értek.

Finnország – gyöngyvirág

Finnországban az esküvők és a menyasszonyi csokrok gyakori alkotója nemzeti növényük, a gyöngyvirág. Kellemes illatát sokan imádják, itthon főleg az anyák napjával azonosítjuk (az orgonával együtt), mivel olyankor virágziik.

Németország – búzavirág

Amellett, hogy a német nép növénye, egy aranyos szokás is fűződik hozzá: a az egyedülállók a gomblyukjukban hordják a kékeslila virágocskát.

Görögország – medveköröm

A szúrós kis növény gyakorta adott inspirációt az építészeknek, és szívesen díszítették ezzel a mintával a különböző oszlopokat, épületeket, vázákat stb. A ókori görögök legelőször a korinthoszi oszlopok díszítésére alkalmazták az akantuszlevél díszítést, amit a rómaiak átvettek tőlük.

Hollandia – tulipán

csodavirag1Mi más lehetne? :) Tudtad egyébként, hogy a tulipánhagymákkal a vöröshagymát is helyettesítik a főzésben? A tulipán a nőiséget és a szerelmet jelképezi.

Írország – lóhere

Az írek egyik nemzeti szimbóluma, egyben a nemzeti viráguk is, és ez nem más mint a lóhere. A növény teljesen összefonódott Szent Patrikkal, az írek védőszentjével. A szentháromság metaforájaként is számon tartják. Mi pedig a négylevelű változatokra vadászunk, hátha szerencsénk lesz. :)

Ukrajna – napraforgó

A vidám, sárga növény az ukrán néphagyomány szerint a napenergia, a napból érkező éltető erő egyik szimbóluma. Ezenkívül még a termékenység és az egység szimbóluma is.

Portugália – levendula

csodavirag4A portugálok levendulaimádata fantasztikus. A finom és illatos gyógynövény szinte mindenhol megtalálható. A tisztaság, a hűség, valamint a bűnbánat és a szenvedés szimbóluma, ami nagyon jól harmonizál a portugálokra oly jellemző életérzésre, a Saudade-ra (elvágyódás, hiány).

Forrás: proaktív

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek