Bemutatják a Dél-Tiszántúl védett pusztai élővilágát

18 jún. 2012 Administrator

allatvedelemreceA Körös-Maros Nemzeti Park öt védett természeti tájegységet, azok élővílágát mutatja be a látogatóknak ezekben a napokban, a nemzeti parkok hetében.  

Az érdeklődőket öt helyszínen, öt alkalommal kalauzolják a Dél-Tiszántúl különlegesen védett pusztáiba. Hétfőn a szabadkígyósi pusztát járhatták be a látogatók, kedden a kardoskúti Fehér-tóval, szerdán a biharugrai halastavak védett madaraival ismerkedhetnek. A központi rendezvényt szombaton Szarvason, a Körösvölgyi Látogatóközpontban tartják este hat órától éjfélig, Szent Iván éjjelén címmel; lesz éjjelilepke-lámpázás, csillagoség-kutatás. Ugyanazon a napon a Réhelyi Látogatóközpont mintakertjében az érdeklődők a puszta gyógynövényeivel ismerkedhetnek, és túrázhatnak a Sárréten.

sas1A Fehér-tó a túrakínálat egyik gyöngyszeme, a hét magyarországi csoda egyike. A csaknem tízhektáros tóban az aszály miatt jelenleg nincs víz, a szikes meder hófehér, holdbéli táj képét mutatja, ahol olyan ritkán megjelenő, a szikes sós talajt tűrő növények kelnek ki, mint a sziki ballagófű vagy a magyar sóballa. A tó és környezete a kékvércse, a réti és a parlagi sas költőhelye.
A biharugrai madárvilág egésze ritkán tekinthető meg a haltenyésztés miatt. A szerdai madárles útvonala a tavak között halad, érinti a vizes-erdős mesterséges szigeteket, ahol sok a védett madár. Ott él például a fokozottan védett, gólyaalkatú batla, amelyből már csak harminc-harmincöt pár van. A tavak élővilágát színesíti a szintén ritkán előforduló kiskócsag, rétisas, bakcsó és kanalas gém. Cigányrécéből is mind kevesebb van, de hatvan százalékuk Biharugrát választja élő- és költőhelynek – írta azt MTI.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek