Békamentés a Bükki Nemzeti Parkban

18 ápr. 2012 Administrator

bekazoldA már meglévők mellé újabb négy helyszínen tervezik békaátjárók megépítését és korszerűsítését a kétéltűek védelmében a Bükki Nemzeti Park területén.

Szinte még be se fejeződött a múlthavi békamentés Zala megyében, most a Bükkben léptek akcióba az érintettek.

A beruházás megvalósítása azért szükséges, mert ezen a vidéken évről évre kétéltűek tízezrei esnek az autóközlekedés áldozatául a vonuló útvonalaikat keresztező közutakon, így viszont biztonságos összeköttetést teremtenek a békák szaporodó- és telelőhelye között.
A fejlesztés előkészítésére 20 millió forintot nyert a nemzeti park az Új Széchenyi Terv Környezetvédelmi és Energia Operatív Programján. A munkálatok becsült értéke 343 millió forint, amire újabb pályázatot nyújtanak be.
A Tardonai-dombság területén a Varbói horgásztó mellett 4 átereszt, csaknem 700 méter hosszú terelőfalat valamint több mint 600 méter hosszúságban terelőárkot építenek.
A Hasznosi víztározónál 5 átereszt átépítenek, illetve szükséges 1128 méter terelőfal és 1212 méternyi terelőárok megvalósítása.
A mátrai Sás-tónál öt áteresz kialakítása mellett 690 méternyi terelőfal és 900 méternyi terelőárok épül, a Bogácsi horgásztó esetében pedig kiegészítik az elmúlt évben megépült átjáró és terelőrendszert.
A fejlesztés a tervek szerint 2015 tavaszára fejeződik be - tájékoztatott az MTI.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek