Az állatokat is megviseli a nagy meleg

07 júl. 2012 Administrator

vadaszatiellenorzes2Nemcsak az embereket, hanem a növény- és állatvilágot is megviseli a napok óta tartó hőség. Az egyik legfontosabb teendő ilyenkor az állatok itatása. 

Lomniczi Gergely, a Pilis Parkerdő Zrt. szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: főleg a folyadékpótlást kell megoldani a vadon élő állatok esetében is, ilyenkor akár dupla mennyiségű vizet kell biztosítani számukra. Egyszerűbb a helyzet ott, ahol az ember közvetlenül tud gondoskodni a vadakról, például állatkertekben, vadasparkokban. A szabadban élők számára a vad- vagy erdőgazdálkodók hordanak ki vizet a területen lévő itatókba, illetve az úgynevezett dagonyákat is feltöltik.

Rosszabbak körülmények között az amúgy is száraz alföldi régiók állatai vannak, hiszen ott még elbújni se igen tudnak, ráadásul az öntözőcsatornákban sincs sok víz.

Hosszabb távon a vízvisszatartást kell megoldani az erdőben, azaz a patakok, vízfolyások mentén kell kialakítani 100-200 négyzetméteres vízfelületeket. Ez azért is fontos, mert a védett hüllők és kétéltűek számára ez szolgálhat szaporodási helyül.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek