Árusíthatók az őshonos növények magját tartalmazó vetőmagkeverékek

05 jún. 2012 Administrator

vetomagoshonosA magyarországi természetes gyepeken előforduló, őshonos fajokból összeállított takarmány vetőmagkeverékek is árusíthatóak, és vethetőek a jövőben.  
Mindezt a június 4-én hatályba lépett kormányrendelet rögzíti. A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye emlékeztet: a természetes környezet megőrzésére szánt takarmánynövény-vetőmagkeverékek kereskedelmi célú begyűjtését a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségek (KTVF), a forgalmazását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) engedélyezi. A részletes feltételeket - a hamarosan megjelenő - külön miniszteri rendelet szabályozza.

A természetes környezet, a biológiai sokféleség - különösen a magyar, egyedi gyeptípusok - megőrzése miatt fontos. A jó természeti adottságú területekről származó, őshonos növények magjait tartalmazó keverékek csak Magyarországon vethetőek.
A szaktárca hangsúlyozza, hogy a vetőmagkeverékek begyűjtését és forgalmazását kizárólag a származási régión belüli területre lehet engedélyezni. A takarmány vetőmagkeveréket pedig csak a meghatározott termőhelyen lehet vetni. A megőrzést biztosító vetőmagkeverékek forgalmazásának engedélyezési kérelmét 2013. február 1-jétől lehet benyújtani.

Az őshonos növények magvaiból álló, megőrzési célú keverékek szélesítik a hazai piacon elérhető választékot, és a genetikai erőforrások fenntartásával a természetes környezet megőrzését szolgálják – írta az MTI.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek