Adnak a falusi vendéglátásra a „sógorok” is

04 aug. 2012 Kőhalmi Dezső

osztrak1A gazdák, fogadósok Ausztriában is igyekeznek színvonalas vendéglátással, változatos programokkal portáikra csábítani a helyi és külföldi turistákat. 

A Salzbug-vidék tartományban lévő Gastein völgyi Dorfgasteiben - mint szerte a „sógoroknál” - a falu fölötti hegyeken hüttékben (tanyákon) a gazdák maguk dolgozzák fel jószágaikat, illetve a tejet és terményeik többségét. A mezőgazdaság mellett sokan vendéglátással foglalkoznak. A Rupert család által üzemeltetett Amoseralm két kilométerre a falutól a hegyben található. Az ingyenes síbusz állomása a sikló is a közelben van.

Gréti nagymama házi, ökológiai termékeinek nagy a kereslete. Minden csütörtökön a turisták bevonásával süti a rozskenyeret, nyáron egy fatüzelésű udvari kemencében. Még a gyerekek is beszállnak a munkába, s élvezettel gyúrják, szakítják és formázzák a kelt tésztát. A kicsik körében közkedvelt a játszótér és az álltasimogató.

osztrak2A fatálon finom kenyér mellé tálkában helyi eredetű lekvárt, tartóban tojást, az esztergált lapon házi kolbászt, szalonnát, sajtokat, sonkát, szalámit, sült disznóhúst, snidlinget, paprikát, paradicsomot, apró tányérkákon túrót, tejfölt, körözöttet, frissen reszelt tormát és ecetes uborkát kínálnak. Akad, aki előtte becsap egy helyben főzött snapszot, majd leves helyett néhány korsó barna, vagy fehér sörrel kisérve fogyasztja el a kiadós étket, de aki kéri, az megkóstolhatja a zamatos helyi borokat is. Az antialkoholisták és a gyermekek kedvelt itókája az itt előállított szűretlen almalé.

A hajdani parasztházat mára kibővítették négy szobával, két társalgóval, és szaunával. Télen, nyáron önellátó csoportok bérlik a maximum 15 fő elhelyezésére alkalmas helyiségeket.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek