A csövesek visszavágnak: hajléktalanok működtetnek falusi vendégfogadókat

18 jún. 2012 Vaskor István

toszkana1Az alábbi példa nem magyar, de mindenképpen érdekes és elgondolkodtató. A vidékről szól, falusi szálláshelyekről és hajléktalanok foglalkoztatásáról. 

Miközben Magyarországon a Vidék-Kaland elnevezésű program dübörög, Itália más vízeken evez.

Nyilván az olaszországi történet sokak véleményét megosztja – pro vagy kontra -, ám arra mindenképpen ráirányíthatja a figyelmet, hogy jó ötletekkel, emberséggel és összefogással akár a társadalom szélére sodródott hajléktalanokat is visszavezethetjük a normális életbe.
A történet lényege a távirati iroda minapi tudósításában az, hogy a turizmust a szolidaritással ötvözik Olaszországban: hajléktalanok működtetnek ugyanis egy falusi szállót Toszkánában. Ez a Pistoiához közeli, tízezer lakosú Serravalle Pistoiesében Olaszország legelső olyan falusi vendégfogadója, amelyet - eddig fedél nélkül, utcán élő - hajléktalanok üzemeltetnek.

Mint megtudhatjuk, a mindenképpen ritka vállalkozás mögött „A Csövesek visszavágnak” elnevezésű, hajléktalanokkal foglalkozó olasz szervezet kezdeményezése áll. A nonprofit szervezet Toszkána dombjai között, egy 15. századi épületet alakított át fogadóvá. Pénzügyi segítséget magánszemélyek nyújtottak. A szálláshely irányítását tizenkét hajléktalanra bízták, akik ezentúl a falusi szállodában élnek és dolgoznak egyéves szerződéssel, melynek keretében havi 650 eurós fizetést, valamint ingyen szállást és ellátást kapnak. A hajléktalanok közül csak hárman helyiek, a többiek eddig Milánóban éltek a szabad ég alatt.
A toszkánai szálló az első a sorban! Ugyancsak hajléktalanok működtetnek majd egy szállodát Paviában: ott a tervek szerint száz egykori hajléktalan dolgozik majd.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek