A Balatonnál is megkezdődik a szúnyogirtás

15 jún. 2012 Administrator

szunyog2Megkezdődött a szúnyogirtás a Duna egyes szakaszain, napokon belül indul a Balatonnál is.  A Velencei-tónál és a Tisza-tónál még várnak az „akcióra”. 
Győr környékén tavaly körülbelül 20 millió forintot költöttek szúnyoggyérítésre, az idei költségek várhatóan magasabbak lesznek ennél. Folyamatosan figyelik a lárvaszám alakulását, általában ugyanis 5-10 nappal az után fejlődnek ki az egyedek, hogy ez a szám meghaladja a literenkénti 70-et. Figyelik és mérik a csípésszámot is; ha ez több óránként 60-70-nél, akkor az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően megkezdődik a gyérítés.

Dunaföldváron a múlt héten már végeztek légi kémiai szúnyogirtást, a Duna vízállásától függően lesznek további gyérítések. A Duna-parti városban, ahol a folyóhoz közeli területen már észlelték a szúnyogok megjelenését, légi, földi kémiai és biológiai gyérítést végeznek, évi legalább négy alkalommal, a munkára évente 300-400 ezer forintot fordít az önkormányzat.

szunyog1A Balatonnál az időjárástól függően a hétvégén vagy a jövő hét elején kezdődik a kémiai szúnyogirtás, amelyet három biológiai irtás előzött meg. A mintegy 80 milliós keret várhatóan elegendő lesz az idei szezonra tervezett három biológiai és hat kémiai irtás költségeinek fedezetére. Tavaly a kedvező időjárás miatt 40 millió forint megmaradt a keretből, az idén ezt egészítették ki 40 millió forinttal fele-fele arányban az érintett önkormányzatok, illetve a Magyar Turizmus Zrt.

A Velencei-tavon lesz az idén is szúnyogirtás, ennek költségeit fele-fele arányban az állam és a kistérség önkormányzatai állják. Itt tavaly csak egyszer kellett szúnyogot gyéríteni, de csapadékos időben erre többször is szükség is lehet. A 124 négyzetkilométernyi vízfelületű Tisza-tó környékén sincs még szükség szúnyoggyérítésre, a nyári idegenforgalmi szezonra azonban négy akciót terveznek – írta az MTI .

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek