Talajtakarás, hogy ne a gyom magasodjon, hanem bő legyen a termés

06 júl. 2015 Maruzs Gergely

A profi kertészek ismerik igazán annak a fontosságát, hogy a talajtakarással szabályozhatják a talaj hőmérsékletét, javíthatják vízháztartását, csökkenthetik erózióját - és a gyom sem nő alatta.

talajtakar1Kutatások kimutatták, hogy a jó, avagy rossz talajtakarás +/- 30 százalékot jelenthet kertünk termékenységében.

Tehát kell-e takarni? A válasz: igen. De vajon mivel? Íme néhány lehetséges megoldás.

Fekete műanyag

A fekete műanyag fólia jó talajtakaró olyan növények számára, melyek szeretik a meleget: paradicsom, padlizsán, paprika, dinnye, uborka, tök és a burgonya is. Tegyük le korra tavasszal a fóliát, hogy segítsen felmelegedni a talajnak. A fólia igényel némi plusz biztonságot, hogy a helyén maradjon szeles időben is.

A fő probléma a megfelelő öntözés, mivel a műanyag nem vízáteresztő. Erre megoldást kell találni. Lehetséges az állandó ki- és betakarás, ez azonban munkaigényes. Megoldhatjuk a takaró alatti öntözést is, de ennek befektetetés igénye van.

talajtakar3Nem létezik ideális megoldás, mindenki dönthet a munkakedvéhez és pénztárcájához mérten.

A műanyag komoly hátránya, hogy nem környezetbarát megoldás, hiszen nem bomlik le egykönnyen, és nehezen újrahasznosítható.

Levelek

Ez a garantáltan környezettudatos talajtakaró megoldás. A levelek ideális talajtakarói a brokkolinak és a borsónak, amelyek inkább a hűvösebb hőmérsékletet kedvelik. A levél jóval nagyobb szellőzést és ezáltal alacsonyabb hőmérsékletet biztosít, mint az előző megoldás.

Nagy mennyiség szükséges belőle, mert rögzíteni lehetetlen, a szél a felső réteget mozgatni fogja. Ha megázik, nem épp épületes látvány, felhasználása előtt nem árt kiszárítani a napon. Cserébe viszont olcsó, és a lehető legteljesebb mértékben újrahasznosul.

talajtakar2Zsákvászon

Több különböző növényfajhoz is megfelelő. Előnye, hogy könnyen rögzíthető, jól szellőzik, a víz át tudja járni, véd a korai fagyoktól, természetes anyagból van, és újra felhasználható.

Hátránya, hogy nagy mennyiségben nem éppen költséghatékony.

Szalma

A szalma hatásos mind a kényes növények, mind a leveles zöldségek takarására. A nyár közepétől érdemes alkalmazni, amikor a talaj elérte az ideális hőmérsékletet. A szalma lényegesen csökkenti a talaj hőmérsékletét, így a melegigényű növényeknél nem ideális. A szalma használható télen is, hogy megvédje a talajban lévő magvakat.

talajtakar4Fontos, hogy csak vetőmag-mentes szalma a jó megoldás.

Ha nincs saját szalmaforrásunk, ez bizony nem olcsó, ráadásul ezt is mozgatja a szél, úgyhogy nem árt még némi kis tartalékot is képeznünk.

Forrás: gardeningchannel

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek