Szokjunk rá a vízgyűjtésre - Szerezzük be a hordókat

29 ápr. 2015 Maruzs Gergely

Korunkban, amikor egyre reálisabb esélye van annak, hogy a Közel-Keleten tíz éven belül vízháborúk törnek majd ki, mindenkinek át kell gondolni a vízhez fűződő viszonyát.

csapvizes2A víz a legfontosabb nyersanyag, birtoklása, megőrzése, pusztán tárolása is egyre inkább nemzeti kérdéssé válik. A sivatagos területeken (pl. Izrael, Szaúd-Arábia) már most fegyverrel őrzi a hadsereg a víztározókat. Nemrégiben az Egyesült Államokban egyébként megbüntettek egy férfit, mert esővizet gyűjtött!

A nyugati világban most még nem áll fent ez a gond, megnyitjuk ízlés szerint a hideg, avagy a meleg vizes csapot, és talán a vízdíj az egyetlen dolog, ami eszünkbe jut a vízzel kapcsolatban, mint probléma.

De, talán ezen is lehet segíteni.

Próbáljuk ki az esővizes hordót

Ha kicsiben is, de hozzájárulunk ezzel is természeti erőforrásaink megőrzéséhez. Ha esővizet gyűjtünk hordóba, egy olyan korlátlanul megújuló erőforrást nyerünk, mely biztosítja számunkra az állandó vízellátást. Milyen jó az, ha a rekkenő nyári hőségben is nyugodtan locsolhatunk, nem kell a vízdíjon görcsölnünk.

Ellentétben a városi csőrendszerben keringő így-úgy "manipulált" vízzel az esővíz kezeletlen

Az esővíz nem tartalmaz klórt és szintetikumokat

Nem mellékesen kisebb ásványianyag-tartalma is van, kvázi nem olyan „kemény”, mint a csapvíz.

Amikor esővíz tárolónkat beszerezzük, nem árt néhány szempontot figyelembe venni.

Először is legyen stabil. Ehhez nem kell sok magyarázat, ha 200 liter víz egyben áztatja el a begóniákat a hátsó udvaron, mosolyunk nem lesz őszinte. Nyilvánvalóan olyan helyen kell állnia, ahol össze tudja gyűjteni az esővizet, erre a legkézenfekvőbb az ereszcsatorna kivezető nyílása.

csapvizes1

Tegyünk óvintézkedést az ellen is, hogy kisgyerek, állat ne férjen hozzá a vízhez. Ez lehet egy jól záró fedő (benne szintén jól záródó bevezetés csatornának), vagy egy sima magasítás (egyszerűen megoldható raklappal, téglával, vagy betonnal). És persze időről-időre nézzünk rá.

Ha igazán takarékosak akarunk lenni (és miért is ne akarnánk), esetleg gondoskodhatunk elvezetésről a túlfolyó víznek például egy másik hordóval.

Nem árt egy vízkinyerő megoldás sem

Néven nevezve: csap, csapra kötött gumicső, de beszerezhetünk szivattyút is, csakhogy úgy már közel sem olyan takarékos. Vagy marad a jó öreg meregetés, amely bár fárasztó, de kitűnően erősíti a váll-, hát- és a karizmokat - természetesen.

Arra azért ügyeljünk, hogy honnan vásároljuk a hordót! Csakis olyan jöhet szóba, amiben előtte emberi élelmiszert tároltak. Így egyfelől újrahasznosítunk, másfelől nem tesszük ki magunkat benzol mérgezésnek.

Növényeink meghálálják a gondoskodást, és érdemes elgondolkodni, hogy a mosáshoz, mosogatáshoz sem egy rossz megoldás az esővíz. Ezzel együtt az esővíz emberi fogyasztásra alkalmatlan.

Egy tanács: lehetőleg hajnalban vagy naplemente után locsoljunk, ellenkező esetben nemhogy használnánk növényeinknek, sokkal többet ártunk. Az esővíz ideális hőmérsékletű növényeinknek, sem túl hideg, sem nem meleg.

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek